Átadták kedden a magyar tulajdonú orvostechnikai termékgyártó Medicor Elektronikai Zrt. új gyártó-fejlesztő csarnokát; az eseményen a pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány az Egészségipari Támogatási Programból nyújtott támogatást az 1,3 milliárd forintos beruházáshoz, amellyel 50 új munkahely jött létre – számolt be róla az MTI.

„Amikor a szomszéd országban háború dúl és a veszélyek korában élünk, az önállóság jelentősége megnő, ezért tekintjük kiemelt eredménynek, amikor egészségipari gyártócsarnokot avatunk Magyarországon. A mai, háborús helyzetben az ilyen valós piaci sikerek képeznek alapot ahhoz, hogy optimista szemlélettel tekintsünk a jövőre” – jelentette ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint az egész kontinensen egyre világosabban látszik, hogy Európa kilátásai az elhúzódó háború és a szankciók következtében jelenleg nem kedvezőek: 

A magyar gazdaság ugyanakkor a világjárvány után is rekordsebességgel állt talpra. Most, a háborús sokk után pedig látható, hogy a gazdaság már jövőre visszatérhet a korábban megszokott, 4 százalék körüli egyensúlyi növekedési pályára.

Magas foglalkoztatottság, alacsony munkanélküliség

Varga Mihály ismertette, a magyar gazdaság ellenállóképességét mutatja a magas foglalkoztatottság, az alacsony munkanélküliség, az uniós szinten kimagasló beruházási ráta, valamint a csökkenő infláció, „amelyet az év vége előtt egyszámjegyűre szorítunk”.

„Amikor a pandémia kapcsán világossá vált, hogy az egészségiparban is növelni kell Magyarország önellátó képességét, a kormány azonnal lépett. 2020-ban a kormány elindította az Egészségipari Támogatási Programot, ennek az egyik eredménye a Medicor beruházása, amelyhez komoly kutatásfejlesztés is tartozik: a cég új lélegeztető rendszereket és prototípusokat fejleszt” – mutatott rá a tárcavezető.

Mobilkórház és új lélegeztetőrendszer megvalósítása

Steiner Arnold elnök-vezérigazgató bemutatta a társaság új fejlesztéseit: egy mobilkórházat és új lélegeztetőrendszert hoztak létre, amely megkapta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyét.

A rendszer használathó békehelyzetben, intenzív kórházi szobák felújítása esetén, de krízishelyzetben, háborús helyzetekben önálló kórházként is funkcionál.

A mobilkórház egységekhez kifejlesztettek – egy szintén konténerben elhelyezett – technológiát, amely levegőből orvosi tisztaságú oxigént, és sűrített levegőt képes előállítani, így bárhol telepíthető és használható. Az eszközpark önálló áramtermelő generátorral is rendelkezik, így biztosítva a folyamatos áramellátást.

A Massventil védjegy alatt futó rendszerhez kifejlesztettek egy adatgyűjtő rendszert, amely összesíti a betegek adatait és központi szerveren keresztül megjeleníti azokat a nővérállomáson, de akár az ügyeletes orvos otthonában is hozzáférhet az adatokhoz. A projekt célja olyan tömeg-lélegeztető rendszer létrehozása, forgalomképessé tétele, amelyet krízishelyzetben nagyszámú beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni.

Az ötlettől a prototípus megvalósításáig

A rendszer mintegy két év alatt jutott el az ötlet fázisától a prototípus kidolgozásáig. Az Óbudai Egyetem szakértői által kifejlesztett technológiát a Medicor valósította meg, és hozott létre belőle piacképes terméket. Steiner Arnold elmondta, hogy az új fejlesztés fontos része lehet a csoport termék-portfóliójának az újszülött gyógyászati műszerek mellett.

Napelemek a tetőn

A 3 ezer négyzetméteres gyártó-fejlesztőcsarnokban a hűtést-fűtést négy, nagy teljesítményű hőszivattyú biztosítja, amelynek áramellátását a csarnok tetejére szerelt napelemek biztosítják, így teljes egészében megújuló energiával működtethető a helyiség.

A Medicor Elektronika Zrt. a Medicor cégcsoport tagja, amely a magyarországi egészségügyi eszközök és orvostechnikai berendezések gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A kórházi műszerek mellett otthoni diagnosztikai termékeket is gyárt, például digitális vérnyomásmérőt, vércukorszintmérő készüléket vagy digitális hőmérőt. A társaság nettó árbevétele tavaly 1,205 milliárd forint volt az előző évi 1,336 milliárd forint után. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 287,9 millió forintra nőtt 260,7 millió forintról.