A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa november 25-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki kamatkondíciókat, azaz maradt a történelmi alacsony szinten, 2,1 százalékon a alapkamatszint.

Az indoklást háromkor publikálja az MT.

Nem érdemes tovább vágni

A jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul 2,1 százalékon tartotta az irányadó rátát - kommentált Pintér András, a Budapest Alapkezelő Zrt. portfoliómenedzsere. Véleménye szerint az inflációs és a tőkepiaci folyamatok szempontjából is kedvező nemzetközi környezet. Az elmúlt hetekben az ECB lépései a deflációs veszély elleni küzdelemben egyre erőteljesebb elkötelezettségről árulkodnak, újabb mélypontok felé szorítva a fejlett európai hozamszinteket. Az adósságválságból való keservesen lassú kilábalás és a keresleti oldal helyreállásának elhúzódása miatt a döntéshozók és a befektetők egyre inkább kénytelenek megbarátkozni a tartósan alacsony növekedés - és ezáltal a tartósan alacsony kamatok - jellemezte környezettel. Az "importált" tényezőknél a nyersanyagárak alakulását is ki kell emelni, hiszen az olajárak az október végi szintekhez képest érezhetően (több mint 5 százalékkal) tovább estek.

Kattintson a nagyításhoz!

Nem lehet megkerülni a jegybank becslései szerint az inflációs rátát mintegy 1,5 százalékponttal lefelé nyomó rezsicsökkentést - véli a prognoszta. De az ezen hatásoktól szűrt inflációs mutatók is alacsony árszínvonal emelkedési ütemről tanúskodnak. Az elmúlt hónapok ráadásul globálisan a lefelé mutató inflációs kockázatok fokozódásáról szóltak, illetve mivel Magyarországot is érezhetően érintik az adósságállomány lassú leépüléséből adódó kereslet oldali folyamatok, a monetáris politika számára releváns időhorizonton az inflációs céllal összhangban alakulhat az árszint.

Az MNB egy sikeresen levezényelt kamatcsökkentési sorozattal a háta mögött akkor választja a konzisztensebb megoldást, ha a külső környezet által még akár meg is engedett, de reálgazdasági szempontból minden bizonnyal már csak minimális hatással járó esetleges kismértékű csökkentés helyett hitelességét erősítve kitart a tartósan alacsony kamatszint üzenete mellett - véli Pintér. A külső környezet gyorsan változhat, azonban egyelőre a jegybank üzenete összhangban áll a hazai és nemzetközi makrogazdasági kondíciókkal: indokolt az alacsony kamatszint tartós fenntartása.

És mit gondot az MT?

A globális és hazai piaci tendenciák alapaján már nem is számítok arra, hogy az MT retorikája változna 2014-ben, azaz maradhat a kamat - mondta Kiss Mónika, az Equilor Zrt. senior elemzője. Véleménye szerint érdemes majd figyelni a december 17-i MT-ülésre, ekkor tárgyalják ugyanis az új inflációs jelentést. A tartósan alacsony nyersanyagárak és importált infláció az elmúlt negyedévben arra késztethette az előrejelzés készítőit, hogy lefelé módosítsák az inflációs várakozásokat a teljes előrejelzési horizonton.

Bár az október végi MT-ülésen több tanácstag kiemelte, hogy véleményük szerint nem indokolt a tartósan laza monetáris politikai irányultság és a jelenlegi alapkamat módosítása (mert érdemi makrogazdasági változás nem következett be, ami módosította volna az inflációs környezetet), decemberre ez a nézet megváltozhat. Az alapkamatot és a határidős kamatláb-megállapodásokat (3X6-os frankhozam 2 százalékon áll) alapján a piaci szereplők szerint marginálisan növekedett egy esetleges további kamatvágás esélye, a hozam enyhén csökkent és elérte a 2 százalékos értéket.

Az elmúlt hónapban a tízéves állampapír-piaci hozam rekordszintet ért el, 4 százalék alá süllyedt. Az újabb hozamcsökkenés oka elsősorban a nemzetközi hozamszintek mérséklődése. Bár a külföldiek kötvényállománya nem nőtt jelentősen, az átlagos hátralévő futamidő 4,8 év fölé emelkedett; tehát a piaci szereplők szerint a hozamgörbe hosszabb oldala nyújt attraktív lehetőséget.

Az euró kereskedése továbbra is a 304-311 forintos tartományban mozog. Az év végén a jelenleginél alacsonyabb, 298-303 körüli értékkel számolok; 2015-ben pedig a devizahitelek forintosítása és az ECB/Fed intézkedések miatt gyengébb forintot várok - véli Kiss.

Változatlanul hagyta az alapkamatot az MNB

A jelenlegi makrogazdasági környezet nem indokolta a kamatszint megváltoztatását, melyet korábban Balog Ádám alelnök is megerősített egy nyilatkozatában. A gazdasági kibocsátás még mindig a potenciális szint alatt van, és inflációs oldalról sincs nyomás, 2014 egészére alacsony árszínvonallal számolhatunk. A jegybanki kommunikáció is megerősítette, hogy a 2,1 százalékos alapkamat szinten tartásával középtávon elérhető a 3 százalékos inflációs cél - véli Barczel Vivien, az Erste Bank Zrt. elemzője.

Az Egyesült Államokban a jövő év közepén jöhet kamatemelés, ami a hazai döntéshozókat is idővel az emelés irányába fordíthatja. Az ECB gazdaságélénkítő programjai (TLTRO, ABS vásárlások) azonban fenntarthatja azt a környezetet, amiben az MNB is lazán tarthatja a monetáris kondíciókat.

Az infláció még októberben is negatív tartományban volt (-0,4 százalék), és az Erste várakozása szerint innen még novemberben sem tud kikerülni. Várhatóan decemberben jöhet először érdemi emelkedést, amikor 0,5 százalékra nőhet a fogyasztói árindex. Jövőre 2,6 százalékos éves átlagos infláció lehet, ami azonban alacsonyabb, mint a korábbi 3 százalékos előrejelzés. A 2,1 százalékos alapkamat 2015-ben is fennmaradhat - véli Barczel.