Épül a debreceni akkumulátorgyár, zajlanak a munkálatok a Déli Ipari Parkban: a valaha volt legnagyobb összértékű magyarországi beruházásban mintegy 3000 milliárd forintos projektet hajtanak végre – írja a Magyar Építők.

A gigaberuházással kapcsolatos legújabb fejlemény, hogy a Market Építő Zrt. nyerte el a kínai CATL Debrecenben létesítendő központi gyártócsarnokának szerkezetépítési munkáit.

A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében eddig elvégezték:

  • a nagytömegű földmunkákat;
  • a talajstabilizálási feladatokat;
  • valamint az ágyazatépítési munkálatokat;
  • a mélyalapozási munkák szintén elindultak már;
  • több épületnél már a végéhez közelednek a cölöpalapozási munkák.

A szerkezetépítés során a Market egy 500x160 méter befoglaló méretű épületrészt fog kivitelezni, mely többszintes, közel 80.000 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik, a legmagasabb pontja 27 méter.

A cölöpalapozás a tervek szerint szeptemberig, a szerkezetépítés pedig az utolsó negyedévben készül el.

A kínai tulajdonú CATL jelenleg a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, több mint 30 százalékos a piaci részesedésük: többek között a BMW, a Ford, Tesla és a Volkswagen is a CATL által gyártott akkumulátorokat használja. 

 

Most kapott észbe az unió az akkumulátorokkal kapcsolatban

Az Európai Unió nem tartja a szükséges tempót ahhoz, hogy világszinten vezető szerepet tölthessen be az akkugyártás terén. Mivel a tervek szerint 2035-ig betiltják az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítését, az akkumulátorok stratégiai jelentőségűvé váltak az unió számára, azonban Európa akkumulátoripara elmarad globális versenytársaitól. Bővebben >