Magyarországon becslések szerint 400 ezer gyermek él olyan családban, ahol egyik vagy mindkét szülő alkoholbeteg, és ehhez az adathoz még hozzá kell adni azt a nyolcezer gyereket, aki pszichoaktív anyagoktól függő családokban él, többségük rejtőzködik, magába zárja problémáit - hangzott el azon a konferencián, amit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezett azért, hogy felhívja az alkoholista szülők gyermekeire is a figyelmet.

Szakember hiány van és nagyon sok az adminisztrációs teher

- mondta Szécsi Judit, az ELTE adjunktusa, szociális munkás.

Előadásában kitért arra, hogy a függő szülők gyerekei nem bíznak senkiben és nem beszélnek a problémáikról. De a szakemberek tudnak segíteni, hogy a gyerek mondja el, mit érez, bízzon a közösségben és meséljen magáról, legyen újra gyerek.

Vannak szorongó, depressziós, skrizofrén felnőttek is, akik szintén gyerekeket nevelnek. Körülbelül évente 750 ezer magyar kerül be ilyen tünetekkel az állami betegellátásba. A máltaik programja azt tudatosítja a pedagógusokban és a velük hivatásuk során találkozó felnőttekben, hogy létezik segítség. Bár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2000-hez képest 2021-re a korábbi 800 ezer főről 420 ezerre csökkent az alkoholbeteg száma, ezt a szakemberek nem tapasztalják.

Statisztikai adatok szerint az alkoholbeteg szülők gyermekei 24 százalékkal több időt töltenek kórházban és harmadával hosszabb ideig szorulnak ellátásra is.

A szenvedélybeteg szülők gyermekeinek hatszor nagyobb a kockázata, hogy ők maguk is valamilyen szerhasználók lesznek életük során. Az alkoholbeteg családok gyermekeinek egyharmada később maga is szenvedélybeteg lesz, vagy az alkohol vagy a drog ejti rabul őket is.

A Máltai Szeretetszolgálat négy év alatt ötödik alkalommal szervezett konferenciát a témában - mondta Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezetője. Az elfeledett gyermekek, láthatatlan árvák, azok a gyerekek, akikkel mindennap találkozunk, de ők nem láthatatlanok, nem elfeledettek és többnyire nem is árvák, ugyanakkor nincsenek társaik a bajban, többségük szeretet nélkül nő fel.

Alkoholista és pszichiátriai betegek gondozása
ÉvAlkoholista betegek becsült száma (ezer fő)Pszichiátriai gondozottak száma (ezer fő)
2000800130
2018394143
2019389149
2020392153
2021420155
Forrás: forrás: KSH

Család, védelem?

Minden ötödik 9. és 11. évfolyamon tanuló diák fogyasztott már kannabiszt, és közel minden tuzedik gyerek a kérdezést megelőző 30 napban is elszívott egy füves cigit. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos méretű osztályban 4-5 tanuló használt már életében marihuánát vagy hasist, és körülbelül két diák aktuálisan is - írja a Nemzeti Drog Fókuszpont 2021-es jelentése. 

A 18-64 évesek között minden tizenharmadik személy (7,9 százalék) fogyasztott az élete során valamilyen tiltott drogot, a 18-34 éves fiatal felnőtt populációban pedig minden hetedik fiatal felnőtt (14 százalék). Az elmúlt évben a felnőttek között a valaha fogyasztók körülbelül egynegyede, a lakosság 2 százaléka, az elmúlt hónapban pedig 1,2 százalékuk használt valamilyen tiltott drogot. A jelentés kitért arra is, hogy nemek szerint a férfiak nem csak életük során, de a közelmúltban és aktuálisan is nagyobb arányban használtak tiltott drogokat, mint a nők.

A felnőttek között legtöbben marihuánát vagy hasist fogyasztottak eddig életük során (6,1 százalék). A marihuána után a leginkább elterjedt drog az ecstasy, a szintetikus kannabinoidok, az amfetamin, a kokain és a dizájner stimulánsok. 

A kutatás szerint az drogok utcai ára az elmúlt években a marihuána és a hasis tekintetében 2500, illetve 3000 forint volt, a leggyakoribb stimuláns szerekért, mint az ecstasy és az amfetamin 3000 forintot kértek. A szintetikus fű ára ezer forint körül alakult, míg a dizájner stimulánsokért leggyakrabban ötezer forintot kértek dílerek.

Nőtt az aranylövések száma is

A kábítószer túladagolás miatt az elmúlt tíz évben Magyarországon jellemzően 20-30 ember vesztette életét. 2010 előtt a halálesetek számának évenkénti változása mögött elsősorban az utcai heroin tisztaságának változása állt. A heroin hozzáférhetőségének 2010-es drasztikus visszaesésével az e szerhez köthető halálesetek száma is lecsökkent. A csökkenő tendenciát 2012-ben és 2013-ban az új pszichoaktív szerekhez köthető halálesetek számának emelkedése ellensúlyozta - írja a drogjelentés. 2015 és 2018 között mintegy 35 haláleset történt évente szerhasználat miatt. 2019-ben némileg több, 43 végzetes mérgezés történt, továbbá aggasztó jelenség, hogy a mérgezések csaknem felében jelen van valamilyen dizájner drog - írja a Drog Fókusz Központ jelentése.

A Máltai Szeretetszolgálat üzleti jelentése szerint, 2021-ben 26 milliárd 895 millió forint bevételük volt. A bevételeik döntő többségét állami és normatív támogatások teszik ki, adományokból tavaly 1,5 milliárd forint folyt be, pályázatokból pedig 5,4 milliárd forint - olvasható a könyvvizsgáló jelentésben. Példaként említik, hogy tavaly 66 kistelepülésen 18 civil szervezet együttműködésével indult el az európai unió támogatásával a legkisebb gyerekek felzárkóztatását célzó program. Emellett bemutatták Boldogkőújfalun a mozgó orvosi rendelőt.