A háború február 24-i kitörése és a legutóbbi (szeptember 19-i) átcsoportosítás között 209 nap telt el és összesen 15 alkalommal rendelkezett költségvetési pénzmozgatásról a kormány - összesítette az Mfor.hu, amely arra kereste a választ, milyen kiadásokra biztosított több pénzt az ország vezetése. Ezzel a 15 átcsoportosítással összesen 749,5 milliárd forintot mozgatott meg a kormány a háború kirobbanása óta.

Ezek jellemzően fejezetek közötti átcsoportosításokat jelentettek, vagy a Központi Maradványelszámolási Alapból, tartalékokból, illetve a gazdaság-újraindítási programok előirányzatról vontak el forrásokat.

Ha március, akkor honvédelem

Március másodikán volt egy kicsivel több mint 136 milliárd forintos átcsoportosítás, ebből a Magyar Honvédséghez, 61,3 milliárd forint került, a közlekedési ágazati programok előirányzat 37,3 milliárddal lett gazdagabb és 30,0 milliárd plusz jutott az infrastrukturális, innovációs és ökoszisztéma fejlesztésére.

A versenysport és szakmai feladatok támogatása előirányzat 20,3 milliárdot kapott átcsoportosítások révén, ami a nyolcadik legtöbb forrásban részesülő sor a hírportál összesítése alapján. Ugyanakkor a sportra a nemzeti sportközpontok és a kiemelt sportesemények támogatásával és kiemelt sportegyesületek támogatásával is költenek. Ha ezeket összesítjük, akkor február 24-e óta a kormány rendeleti úton kicsivel több mint 50 milliárd forintot juttatott a sport területére. Ez az átcsoportosított összeg hét százalékát jelenti.

Eközben az eltelt hét hónapban csupán a megmozgatott pénz három százaléka ment az egészségügy területére, ez 22,9 milliárd forintot jelent. Az oktatásért felelős Klebelsberg Központ 20,7 milliárd forintot kapott átcsoportosításokkal a háború kitörése óta.