A környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is emelkedik az új fertőzöttek száma, az utóbbi két napon már több mint ezer pozitív esetet regisztráltak - írja Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében.

A Magyar Tudományos Akadémia a héten javaslatokat fogalmazott meg, amelyben kiemelt szerepe van a maszkviselésnek a zárt terekben: a közösségi közlekedés járatain vagy rendezvényeken. A szakértők véleményét iránymutatónak tartom, ezért levelet írtam a kormánynak, amelyben kértem, rendeljék el a maszkviselést. Sajnos, tudomásul kell vennünk, hogy egyelőre nem elegendő az oltásra alapozott védekezési stratégia. Hazánknál nagyobb átoltottsági szinttel rendelkező országokban is kötelező a száj és az orr eltakarása - olvasható a főpolgármester posztjában.

A főpolgármester a BKK járművein kötelező maszkviseléssel kapcsolatban azt is közölte, hogy azt a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé. A levelében azonban azt is kérte a belügyminisztertől, hogy ha a központi Operatív Törzs nem tartja szükségesnek a maszkhasználat bevezetését, akkor hatalmazza fel a fővárosi önkormányzatot, hogy a saját hatáskörben elrendelhesse azt.