Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.

Ez azt jelenti, hogy csaknem 2400 jármű - villamosok, trolibuszok és autóbuszok - eszközeit, valamint 478 közterületi kijelzőt modernizáltak. A Futár egy műholdas járműkövetésen alapuló hálózat, amely lehetővé teszi a budapesti forgalom valós idejű, 24 órás felügyeletét, rendkívüli helyzetben pedig a gyors és hatékony közbeavatkozást.

A fejlesztés azért vált szükségessé, mert a régi eszközök nem lettek volna képesek a 3G szerepét átvevő 4G hálózaton üzemelni. A közbeszerzési eljárásban kiválasztott vállalkozó júniusban kezdte el az ezzel kapcsolatos munkát, amellyel határidőre, november végére el is készült

- ismertette a cég, hozzátéve: mindezzel párhuzamosan szükségessé vált a Futár tízéves rádiórendszerének fejlesztése is. A rendszer felújítása utolsó szakaszába ért, hamarosan elkezdődhet az új hálózat próbaüzeme.