Kormányülést hívott össze Orbán Viktor – derül ki a miniszterelnök szerdai Facebook-posztjából. „Munka van bőven: az inflációt letörjük, de itt nem állunk meg! Beindítjuk a gazdasági növekedést és tovább fogjuk emelni a béreket!” – tette hozzá.

A kormányfő pénteken már három fontos feladatot vázolt a kormány előtt álló időszakra. Ezek az alábbiak voltak:

  • meg kell védeni a munkahelyeket,
  • le kell törni az inflációt,
  • vissza kell találni a növekedési pályára.

A munkahelyek védelmével nem állunk rosszul Orbán Viktor szerint. „Üstökön ragadtuk az inflációt, egy radikálisabb megoldást választottunk. Az árspekuláns multikat rá kellett venni, hogy hagyják abba az indokolatlan áremelést. Ami sok, az sok!”

– tette hozzá a kormányfő, aki szerint már augusztusban szép eredményekről számolhat be, biztos abban, hogy év végére, pontosabban október és december között egy számjegyű lesz az infláció.

Az Eurostat összesítése szerint egyelőre nem ad túl okot az optimizmusra, hogy az Unió 27 országa között továbbra is sereghajtók vagyunk.

A legmagasabb éves inflációt Magyarországon mérték a maga 17,5 százalékával. Még a második legnagyobb pénzromlást elkönyvelő Szlovákiában is „csak” 10,3 százalék volt ugyanez az érték, holtversenyben Lengyelországgal.

miniszterelnök elismerte, hogy az első negyedév nehéz volt mindenkinek. „Jól állta a sarat egyébként a magyar gazdaság, és azt kell mondani, hogy az emberek is jól küzdöttek (...) most, hogy az inflációt lejjebb törtük, vagy visszavágtuk, és a bérek emelése pedig folyamatos a gazdaságban, ezért az év második felében bekövetkező béremelések ellensúlyozhatják mindazt a rosszat, ami az első félévben történt” – jelentette ki pénteken Orbán Viktor.