A jelenleg hatályos jogszabály szerint 2022. december 31-én véget ér a babaváró támogatás, amely fiatal házaspárok számára teszi elérhetővé 10 millió forint kamatmentes kölcsön és gyermekvállalási támogatás igénylését. Azoknak, akik szeretnék kihasználni ezt a lehetőséget, alig egy hete maradt hátra - írja a portál

Bár a kormány már július 30-án bejelentette egy szűkszavú Facebook-posztban, hogy 2023-ra is megmarad a babaváró támogatás, az azóta eltelt négy és fél hónap alatt nem született meg az erről szóló jogszabály. Legutóbb novemberben hangzott el az a Kormányinfón, hogy a családtámogatásokról december elején dönthet a kormány, amely jövőre sem akar kevesebbet költeni ezekre, mint az idén.

Mindaddig azonban, amíg nincs jogszabály a hosszabbításról, a bankok kénytelenek az alapján babaváró hitelt adni, hogy erre csak december 31-ig van mód. Az előírás szerint maximum 10 munkanap alatt el kell bírálniuk a hiteligénylést, ezért már elkezdtek visszaszámolni, hogy biztosan beleférjenek a határidőbe. Van is már olyan bank, amely azt közölte a partnereivel, hogy december 16. után nem tudnak új igénylést befogadni.

A gyakorlatban szűk egy hét maradt az igénylésre

Az OTP Bank a 10 munkanapos előíráshoz igazodva azt jelzi weboldalán, hogy a december 15-ét követően benyújtott babaváró kölcsön igénylések esetén nem tudják garantálni a szerződéskötést.

A 10 munkanapos előírásra és a december 31-i utolsó szerződéskötési lehetőségre több bank is felhívja a figyelmet, ilyen például a K&H Bank. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy az év utolsó napja szombatra esik, tehát a gyakorlatban utoljára december 30-án, pénteken lesz lehetőség megkötni a szerződést.

Az UniCredit Bank még nem jelölt meg végdátumot az igénylések befogadására, de már jelzik az oldalon, hogy “ha a hátralévő idő már nem teszi lehetővé a törvényi határidőnek megfelelő szerződéskötést, a babaváró kölcsönkérelmek befogadását megszüntetik vagy felfüggesztik” - ezt a weboldalukon fogják jelezni. Az ügyfelektől azt kérik, hogy ne halasszák az igénylést az utolsó pillanatra. A Raiffeisen Bank még nem ír kifejezetten az év végét érintő információkról, de beszédes, hogy a jóváírási akciók érvényesítéséhez legkésőbb december 9-ei igénylés volt megszabva.

Hiába az év végi határidő, december 22-től nincs tb-jogviszony igazolás

Az Erste Bank és az OTP is felhívja az ügyfelek figyelmét a kormány által elrendelt igazgatási szünetre, ami 2022. december 22. és 2023. január 6. között lesz. Ez a babaváró hitelt igénylőknek azt jelenti, hogy december 21. után nem fognak tudni tb-jogviszony igazolást, illetve szükség esetén NAV-igazolást igényelni. Emiatt érdemes ezekre az okmányokra külön figyelni és előre kikérni, egy esetleges hiánypótlásnál ugyanis hiába tudnánk még intézkedni a banknál, a kormányhivatalban már senki nem lesz, aki kiállíthatná a szükséges papírokat. Aki mindezek alapján még az idén neki akar futni a babaváró kölcsönnek, az a támogatás és hitel feltételeiről itt olvashat.

Megígérték a hosszabbítást, akkor miért kellene sietni?

Természetesen bármelyik pillanatban kijöhet az a rendelet, amiben végül a júliusi bejelentésnek megfelelően meghosszabbítják a babaváró támogatást 2023-ra, de még annak is érdemes lehet inkább még decemberben felvenni a hitelt, aki ebben bízik. Azt ugyanis nem mondta a kormány, hogy a folytatás egyben a jelenlegi feltételek megtartását is jelenti – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Ha figyelembe vesszük, hogy az indulás óta mennyit változott a gazdasági környezet, milyen mértékben szálltak el a kamatok, akkor könnyű belátni, hogy az ügyfelek számára a program indulásához képest mára sokkal nagyobb kedvezmény a már egy gyermekkel nulla százalékos kamatúvá tehető hitel. A költségvetésnek viszont a fizetendő kamattámogatás miatt sokkal nagyobb teher. A babaváró hitel három és fél éve, 2019 júliusában indult el, és eddig közel 1995 milliárd forintot vettek fel belőle az igénylő párok. Ez körülbelül 200 ezer igénylést jelent.