Az OTP, K&H, MKB kibocsátotta Széchenyi pihenő (Szép) kártyát is elfogadja az áruházlánc, és jelenleg bármelyik zsebből lehet fizetni velük akár az önkiszolgáló, akár a hagyományos kasszáknál – közölte a társaság.

A Szép-kártya az alkohol kivételével minden élelmiszer vásárlására felhasználható. Miután a vonatkozó rendelet csak élelmiszerekre vonatkozik, ezért nem élelmiszer termékeket továbbra sem lehet vele vásárolni, így például sporteszközre nem fordítható a keret.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a hagyományos kasszáknál fizetéskor a blokkon, az önkiszolgáló kasszáknál pedig egy külön soron lesz látható, hogy mekkora összeget tesznek ki a kosárból az élelmiszerek, amit bármelyik zsebből le lehet vonni a kártyáról.

A vásárlás többi részét pedig a szokásos módon lehet rendezni bankkártyával vagy készpénzben.

A Szép-kártyás fizetési lehetőség február 1-jétől az ország összes Auchan áruházában rendelkezésre áll, azonban az online rendeléseknél nem használható.

Az Auchan mellett a Spar is egy nappal az új rendszer hatálybalépését megelőzően adott ki vevőinek útmutatást, hogy miként használhatják élelmiszerek megvásárlására kártyás keretüket.

Az így elérhető termékekről a 2021/1832 (EU) bizottsági végrehajtási rendelet első számú melléklete alapján az I.-IV. alosztályba tartozó termékek tartoznak, továbbá az V. alosztályból a só.

Ez lényegében minden élelmiszert lefed, kivételt képeznek az alkoholtartalmú italok, illetve dohány és feldolgozott dohánypótló termékek.