Az ÁSZ a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése keretében, 2019. január 16-án zárta le a Momentum Mozgalom ellenőrzését. A Momentum nem igazolta a törvényes gazdálkodásnak való megfelelést, ezért az ÁSZ kezdeményezte a párt költségvetési támogatásának felfüggesztését. A hivatal a jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg tájékoztatta a párt elnökét, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia az ÁSZ felé azt, hogy a pártnál megteremtették a vonatkozó törvényeknek megfelelő gazdálkodás feltételeit.

A Momentum Mozgalom elnöke megküldte a számvevőszéknek a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat. Ezek alapján az ÁSZ megállapította, hogy a pártnál megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit. Mindez azt jelenti, hogy a Momentum hozzájuthat a felfüggesztett állami támogatásához - olvasható a mai közleményben.

Az Állami Számvevőszék egyúttal azt is közölte, hogy a mostani intézkedés nem befolyásolja az ÁSZ január 16-án lezárt - a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényes felhasználását értékelő - ellenőrzésének megállapítását, miszerint: a Momentum Mozgalomnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A Momentum nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, továbbá a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonása semmilyen formában nem érinti az ÁSZ feljelentése alapján megindított hatósági eljárást.

Az ÁSZ ezúton arról is tájékoztatott, hogy a Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztése továbbra is érvényben van, ugyanis a Párbeszéd 2019. január 16-a óta nem küldte meg az ÁSZ-nak azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a pártnál megteremtették a vonatkozó törvényeknek megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit.