Módosítja az előrefizetős mérőórákra vonatkozó szabályokat az MVM. Az új szabályok már elérhetők a társaság honlapján is. Az augusztustól kezdődő egy évben a fogyasztók 2523 kWh áramot vásárolhatnak kedvezményes áron, efölött kell a piaci árat fizetni.

Az augusztus elsejét követő első feltöltésnél az augusztust megelőző időszakra a korábban megszokott árat számolják fel, míg 1-jétől az új árak szerint történik a fizetés. Tehát például ha a fogyasztó augusztus 21-én, 90 kWh-val tölti fel a kártyáját, akkor ha 30 napja volt utoljára feltöltve a kártya, a július 21. és 31. közötti tíznapos időszakra 30 kWh esik. Ezt a korábbi áron számolják el. Az augusztus 1. és 20. közötti időszakra 60 kWh esik, innentől már az egy napra eső kedvezményes mennyiség 6,912 kWh (az éves 2523 kWh egy napra eső része), tehát augusztus 20-ig 138 kWh kedvezményes mennyiség jár. Aki legfeljebb ennyit tölt fel, az továbbra is a csökkentett áron vásárolhatja az áramot, a példában említett fogyasztó tehát tovább élvezheti a rezsicsökkentést.

Más a helyzet, ha például 270 kWh-t szeretne feltölteni egy fogyasztó. Egy hasonló, augusztus 21-ei feltöltés esetén, ha 30 nappal azelőtt töltötte fel a mérőórát, akkor a július 21. és 31. közötti mennyiséget szintén a csökkentett áron számolja el az MVM. Augusztus 1. és 20. közé viszont itt már 180 kWh fogyasztás esik, ez pedig csak 138 kWh-ig lesz a csökkentett áron elszámolva, a maradék 42 kWh-t már a kormány által meghatározott „lakossági piaci áron” kell megvenni.

A legszegényebbek körében sokan használnak előrefizetős mérőórát, ami azt jelenti, sok embernek ezentúl visszafelé kell számolgatni, feltöltéskor nem lépi-e túl visszamenőleg a 6,912 kWh-t, felszorozva az előző feltöltés óta eltelt napok számával.

Az MVM azt ígérte, azoknak, akiknek 2021. szeptember elsejéig az ELMŰ-ÉMÁSZ volt a szolgáltatójuk, hamarosan újabb közleményt tesznek közzé.