A legfontosabb információ, hogy az áram esetében 2022. augusztus 1-jétől mérési pontonként évenként 2 523 kWh energiát kedvezményes áron kaphatnak a lakossági fogyasztók.  Ezt naparányosan érvényesíti az MVM a számlázásban, ami azt jelenti, hogy a rezsicsökkentett áron kapott áram egy napra vetítve nagyságrendileg 7 kWh.

A kedvezményes mennyiség a felhasználási helyen mérési pontonként (nappali és éjszakai) külön-külön 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között, időarányosan biztosított.

Efölött piaci árat kell fizetni, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozta meg rendeletben. Ez

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh,
  • B (alap) árszabás (vezérelt, azaz éjszakai) esetén 60,935 Ft/kWh,
  • B Komfort árszabás (vezérelt, napi 12 óra felfűtési idővel) esetén 60,935 Ft/kWh.

A számlán a rezsicsökkentett áron kapott energiamennyiséget úgy számolják ki, hogy az adott számlázási időszakra jutó napok számát megszorozzák a kedvezményes mennyiséggel. Amennyiben az ügyfél számlázási időszaka egybeesik a naptári hónappal, akkor az adott naptári hónap napjainak számát kell figyelembe venni. Ha eltér a naptári hónaptól, akkor a számlázási időszakra jutó napok számával kell megszorozni az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget. A kedvezményes mennyiség felett a valós piaci árnál kedvezőbb lakossági piaci árat kell fizetni.

Ha az ügyfél fogyasztása a rezsicsökkentett, kedvezményes sávhatár alatt marad, jellemzően csak rezsicsökkentett kedvezményes ár fog szerepelni számláiban.

Az átlagfogyasztásig biztosított rezsicsökkentett ár az elosztóhálózattól függően

  • A1 és A2 árszabás esetén 30,988 Ft – 43,409 Ft,
  • B alap árszabás esetén 22,682 Ft – 23,520 Ft
  • B Komfort árszabás esetén 23,330 Ft között van kilowattóránként (kWh).

Ha a fogyasztás meghaladja a kedvezményes sávhatárt, az elszámolás módjától függetlenül (diktálás, vagy átalányfizetés) várhatóan minden havi számlájában szerepelni fog a rezsicsökkentett és a valós piaci árhoz képest jóval kedvezőbb lakossági piaci ár is. 

Gáz

A földgáz esetében a kedvezményes mennyiség 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év. Efölött a szintén rendeletben meghatározott piaci ár érvényesül, vagyis

  • 2022. augusztus–szeptemberre 21,416 Ft/MJ
  • 2022. október–decemberre 22,002 Ft/MJ.

Leolvasást követően a fogyasztó mindenképpen a ténylegesen felhasznált gázt fogja kifizetni, és az elszámolószámla összegének kiszámításakor figyelembe vett kedvezményes mennyiségnél teljesen mindegy, hogy az éves elszámolásig havonta diktált, hőmérsékletfüggő részszámlát vagy havi átalányt fizetett.

Az idő- és fogyasztásarányos számítás miatt esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a következő elszámolás során veszik figyelembe.

A tényleges fogyasztás alakulását fűtés esetén a külső hőmérséklet erőteljesen befolyásolja, a jelleggörbe ezt az időjárásfüggő jelleget képezi le a lehető legpontosabban, és a kedvezmény kiosztását ehhez a vélelmezett fogyasztási jelleghez igazítja. Az időjárásfüggő jelleg alkalmazásával nyári időszakban alacsonyabb fogyasztáshoz alacsonyabb kedvezményes mennyiség, fűtési időszakban magasabb fogyasztáshoz magasabb kedvezményes mennyiség kapcsolódik.

Többgenerációs házak, társasházak

Eltérően szabályozzák az áram- és a gázfogyasztást azokban az ingatlanokban, ahol több család él együtt.

Az áram esetében nem jár kedvezmény, azaz a lakások száma nem módosítja a kedvezményes mennyiséget.

A lakásonkénti kedvezményes mennyiség elérésére akkor van mód, ha az egyes lakások önálló mérése kiépül.

A gáz esetében jár kedvezmény, ha a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló, hatósági bizonyítvánnyal igazolt lakásnak minősülő rendeltetési egység található, és ezt a bizonyítványt benyújtják az egyetemes szolgáltatóhoz.

A nagycsaládosok csak a gázból kapnak kedvezményt

Az általános átlagfogyasztás három gyermeknél további legalább 600 m3/év mennyiséggel nő (tehát 1729 m3/év  + 600 m3/év  = legalább 2 329 m3/év), valamint a felhasználó a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további legalább 300 m3/év kedvezményes áron elérhető mennyiségre jogosult felhasználási helyenként.

Gyógyászati segédeszközök

A gyógyászati segédeszközök villamosenergia-fogyasztása után jár többletkedvezmény. Ennek mértéke 1697 kWh, amely kedvezményes évenként (augusztus 1. és július 31. között) jár. Csak egy felhasználási helyen vehető igénybe, azonban azon belül több személyre is.

Diktálás? Átalány?

Az áram és a gáz esetében is fontos, hogy mindenki a ténylegesen felhasznált energiát fogja kifizetni, függetlenül attól, hogy az éves elszámolásig havonta diktált vagy havi átalányt fizetett.

Diktálás esetén mindig azt az energiamennyiséget fizeti a következő számlában, amelyet az előző hónapban ténylegesen felhasznált.

Ha valaki szeretné, hogy télen-nyáron kiegyenlítettek legyenek havi költségei, és ezáltal tervezhetőbbé válhassanak a kiadásai, válassza az átalánydíjas, egyenletes számlázást. A havi mennyiség meghatározásánál viszont mindenképpen vegye figyelembe fogyasztási szokásait!

Előre fizetés

Az áram esetében az MVM előre fizetős mérőt használó ügyfelük számára egységes elszámolási módot biztosít. Az előre fizetős mérők feltöltését a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban áramban 2523 kWh feltöltés mennyiségig a kedvezményes rezsicsökkentett, ezen szint felett pedig lakossági piaci áron fogják elszámolni.

Az előre fizetős árammérők esetén alkalmazott, napokra kiszámolt elszámolási mód megszűnt, a továbbiakban az MVM Next a földgázügyfeleknél már érvényben lévő rendszer mintájára, egységes elszámolási módot biztosít minden felhasználó számára.

A gáz esetében az előre fizetős mérők a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3 feltöltés mennyiségig az alacsonyabb, ezen szint felett a mindenkori versenypiaci költségeket tükröző áron számolják el.

Az MVM tájékoztató videói itt érhetők el.