magyarországi munkáltatók 26 százaléka jelez bővülést jelenlegi munkaerő-állományában 2023 második negyedévében, 22 százalékuk tervez csökkentést, létszámnövelésre főként a nagyobb vállalatoknál kerülhet sor – közölte a ManpowerGroup munkaerőpiaci előrejelzése alapján.

A világ 41 országában, több mint 41 ezer munkáltató körében végeztek negyedéves felmérést, amelynek keretében Magyarországon a munkáltatók 510 fős mintájában szereplőket kérdezték meg második negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

Az álláskeresők ebben az időszakban leginkább az energia és közmű, a pénzügy és ingatlan, valamint az IT szektorokban számíthatnak élénk munkaerőkeresletre.

Ezekben a vállalatokban történt fordulat

A két negyedévnyi visszaesést követően a hazai munkáltatók körében újra pozitív munkaerő-felvételi trendet mérnek a következő három hónapra. Fordulat különösen a középső országrészben működő, valamint a 250 főnél nagyobb létszámot alkalmazó vállalatok körében tapasztalható.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított nettó foglalkoztatási mutató (nfm) 2 százalékos átlagos értéket ért el, ami 10 százalékponttal magasabb az előző negyedéves értéknél, ugyanakkor 10 százalékponttal elmarad az egy évvel korábbi 12 százalékos szinttől.

Ennyien terveznek létszámbővítést 2023-ban

Magyarországon a 2023-as évben a vállalatok egy kis hányada tervez létszámbővítést. Tavaly sokkal többen terveztek új munkavállalókat felvenni. Bővebben>>>

Van, ahol több elbocsátás várható, mint felvétel

A legszélesebb körben Budapesten és Közép-Magyarországon várnak létszámbővülést, ugyanakkor Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon továbbra is jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak.

Az alföldi régiókban és Nyugat-Dunántúlon az átlagnak megfelelő, minimális bővülést mutatnak az előrejelzések.

A legnagyobb bővülés és legnagyobb leépítés területei

A létszámban a legnagyobb felfutást az energia és közmű, a pénzügy és ingatlan, valamint az IT szektorokban várják, de enyhe bővülésben a szállítmányozás, logisztika és autóipar, a fogyasztási javak és szolgáltatási szektorok is bíznak.

Az alapanyag- és feldolgozóipar, a kommunikációs szolgáltatások, illetve az egészségügy és élettudományok területén ugyanakkor további létszámleépítés valószínűsíthető.