A közlemény szerint a szóban forgó devizakötvény tőkéjének és esedékes kamatának a fedezetét az adósságkezelő az MNB közvetítésével délelőtt átutalta a kötvény fizetőügynökének, aki a kötvénytulajdonosok felé a kifizetéseket közvetlenül lebonyolítja. Hozzáteszik, hogy "a kifizetéssel kapcsolatos minden negatív híresztelést rémhírterjesztésnek, rosszindulatú, a piacot negatívan befolyásoló tevékenységnek tekinti az adósságkezelő, mellyel kapcsolatban szükség esetén megteszi a megfelelő intézkedéseket".

Az ÁKK honlapján található adatok szerint január 29-én 1 milliárd euró értékű devizakötvény jár le, amelynek kamata 4,5 százalék. A tízéves futamidejű kötvényt 2004-ben bocsátotta ki az adósságkezelő.

A devizapiacon szerdán jelentősen gyengült a forint, elsősorban a feltörekvő devizákat érintő nemzetközi piaci folyamatok hatására. Az euró jegyzése a kora reggeli 303 forint alatti szintről kora délutánra 309 forint fölé nőtt.

Devizapiaci kereskedők a törökországi kamatemelés járulékos hatásának, a forintra irányuló árfolyamspekulációnak, illetve a Fed szerdai döntése előtti óvatos magatartásnak tulajdonították a gyengülést.

Londoni elemzők úgy vélték, hogy a török jegybank által bejelentett meredek kamatemelés után a piac most a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) kezdi tesztelni. A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőház szerint a török - és az indiai - jegybanki kamatemelések, valamint a felzárkózó térségből megindult tőkekivonás felgyorsulása és a kockázatvállalási készség általános romlása közepette "nem meglepő", hogy a piac elkezdte megkérdőjelezni az alacsony magyar jegybanki kamat fenntarthatóságát.