Az Agrárminisztérium (AM) az elúlt időszakban keletkezett  kihívások leküzdése érdekében számos szakpolitikai intézkedést hozott - közölte a 31. Farmer Expón, Debrecenben Juhász Anikó, a tárca felelős helyettes államtitkára azután, hogy banki, takarmányozási és állattenyésztő szakemberekkel lefolytattak egy kerekasztal beszélgetést.

A fórumon a történelmi léptékű aszály állattartókat érintő következményeiről (a legelők és kaszálók kiégéséről, a tömeg- és szemes takarmányok csökkenő hozamáról) is szó esett., és arról is, hogy az aszály miatt kiégett legelők arra kényszerítik a termelőket, hogy vásárolt abraktakarmánnyal és távolabbról szállított tömegtakarmánnyal etessék az állatokat. Ez utóbbi viszont drasztikus mértékű költségnövekedést eredméynezett.

Juhász Anikó azt közölte, hogy az állattenyésztési ágazat gazdálkodóinak megsegítése érdekében is öt pontból álló intézkedéscsomagot vezetett be a szaktárca. Az ágazat számára a legfontosabb, hogy az ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány-szállítási költségeinek finanszírozására 3 milliárd forint értékű támogatást különített el a kormány.