Nagy István agrárminiszter a „Mi lesz veled magyar alma? Gonda István emlékkonferencián” Debrecenben rámutatott arra, hogy az elmúlt két-három év precedens nélküli terheket rótt a mezőgazdaságra, és ezen belül az almatermesztésre:

a koronavírus-járvány, a munkaerőhiány, a kedvezőtlen időjárási körülmények, az alapanyagok, a műtrágya, a növényvédőszerek és az energiaforrások drágulása és az orosz-ukrán háború hatalmas kihívások elé állította a magyar agráriumot.

A miniszter elmondta, a nehéz gazdasági helyzetben rendkívül fontos az együttműködés és a szakmaközi szervezetekhez való csatlakozás. A tárcavezető szerint az összefogásban rejlő lehetőségek maximális kihasználása jelentheti most a vállalkozások továbbélésének lehetőségét. Közösségi fellépéssel teremthetők meg leghatékonyabban a piacra jutás feltételei, és ezáltal a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedése is fokozható.

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat: mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat

– mondta Nagy István.

Kutatás, szaktanácsadás és posztharveszt technológia

Az ágazat érdekében a kormány az ország legnagyobb almatermesztő körzetében, az állami tulajdonú Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. újfehértói telephelyén megvalósította a Szabolcsi Alma Centrum beruházást. Ez az állami szerepvállalással épülő modern posztharveszt, logisztikai és szolgáltató komplexum a térségben élő termelők, termelői csoportok terményét gyűjti össze, tárolja, csomagolja, majd egységes minőségben értékesíti a piac igényeinek megfelelően.

A nagyságrendileg 10 ezer tonna befogadóképességű tároló és a hozzá kapcsolódó válogató-osztályozó infrastruktúrával, kutatás-fejlesztési és szaktanácsadási háttérrel jelentős piaci befolyás érhető el.

„Ami az újfehértói almacentrumnál beválik, az az egész ágazat számára példaértékű lehet. Ez pedig nem más, mint a kutatás, a szaktanácsadás és a modern posztharveszt technológiák alkalmazásának hármas egysége. Ez és a folyamatos fejlesztés jelentheti az almatermesztés számára a jövőt. A siker kulcsa tehát a termelőkben rejlik” – jelentette ki Nagy István.