A pénzügyminisztérium benyújtotta a Jövő évi adóváltoztatásokról szóló javaslatot a parlamentnek - írja a Világgazdaság.  Január elsejétől négy százalékponttal csökken a munka közterhe. Míg 2009-ben 33,5 százaléknyi adó terhelte a vállalkozásokat, jövőre mindössze 13 százalék lesz. Megszűnik a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, két és fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó.

Nemcsak a szociális hozzájárulási adó mértéke csökken, hanem többek között az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké válnak. A kifizetőt terhelő ekho ugyanis 15,5 százalékról 13 százalékra csökken. A tervezet szerint meghosszabbítanák a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban, jövőre is automatikusan jár az alacsonyabb, maximum egy százalékos adó az érintetteknek.

Érvényben maradhat az a szabály, hogy nem alkalmazható az a helyi vagy települési adórendelet, amely adóemelést vagy az adóelőny szűkítését fogalmazna meg, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi vagy települési adó bevezetésére. A javaslat szerint a kisvállalati adókulcs 10 százalékra csökken.

A tervezet szerint a babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára - 6 ezer forintról 12 ezer forintra - nő. A babakötvény továbbra is az egyik legjobb befektetés, és nemcsak azért mert a befizetett összeg 10 százalékával (2022-től maximum 12 ezer forinttal) támogatja az állam, hanem azért is, mert a kamata az előző évi infláció plusz három százalék.