Magyarország alapvető érdeke, hogy az ország devizakitettségéből származó jelentős pénzügyi hátrányok már a közeljövőben megszűnjenek, továbbá a közel egymillió család életét alapjaiban befolyásoló devizahitel-válságot megfelelően kezelje - hangsúlyozza a kormányszóvivői iroda szerdai közleménye, amelyben a nemzetközi hitelminősítő intézetek a magyar bankrendszerre vonatkozó vizsgálatáraira reagálnak.

A kormány a magyar állam érdekében, továbbá az állampolgárok iránt érzett felelősség teljes tudatában támogatta az Országgyűlés azon döntését, amely az ingatlanfedezetű devizaalapú hitelek rögzített árfolyamon egy összegben történő visszafizetését tette lehetővé a bajba jutott adósok számára - áll a közleményben.

Szeretnénk emlékezetni arra, hogy a Moody's 2009-ben még akként vélekedett, hogy Magyarországra az "elsődleges fenyegetést" a gazdaság erős visszaesése, a devizahitelek nagy aránya, a szűk likviditás és a jelentős devizakötelezettségek jelentik. A nemzetközi hitelminősítő által nevesített fenyegetés elhárítása érdekében támogatta a kormány a közelmúltban a forint alapú végtörlesztés rendszerének bevezetését, felismerve azt, hogy a jelentős devizaállomány radikális csökkentése Magyarország és a magyar emberek elsődleges gazdasági, szociális érdeke  - fogalmaz a közlemény.

A dokumentum szerint a kormány álláspontja határozott abban, hogy egy esetleges országleminősítés okai nem vezethetők vissza Magyarország jelenlegi gazdasági-pénzügyi helyzetére, hiszen a kormány minden körülmények között tartani fogja korábbi vállalásait, ennek megfelelően - Európában egyedülálló módon - az államadósság jövőre is tovább csökken 1 százalékkal (73 százalékról 72 százalékra), valamint az idei és a jövő évi GDP arányos költségvetési hiány is jóval a 3 százalékos szint alatt marad.

A kormányszóvivői iroda kitér arra: "felhívjuk a figyelmet arra, hogy az európai bankrendszerrel kapcsolatban Mark Allen, az IMF regionális vezetője a közelmúltban akként vélekedett, miszerint a bankrendszer akkorára nőtt, hogy az már nem szolgálja se a világ jólétét, se a reálgazdaság növekedését."

A közlemény rámutat: hasonló kritikai véleményt fogalmazott meg az IMF jelenlegi vezetője, Christine Lagarde, aki szerint a bankok tőkehelyzete a kulcs az euroválság fertőzöttségének megoldásához. Álláspontja szerint sok európai intézménynek van jelentős mennyiségű, kockázatosnak minősülő államkötvénye, ami mögött már nincs valós fedezet.

A bankok ezért egyre jobban bizalmatlanok egymással szemben, egyre nehezebb adnak hitelt a piaci szereplők számára. Az IMF vezérigazgatója úgy véli, hogy egyedüli megoldás a pénzügyi válság tompítására csak az lehet, ha a bankokat a közeljövőben sürgősen feltőkésítik tulajdonosaik - emlékeztet rá a szóvivői iroda.