Vasárnap reggel tömegek indultak el a Kínába, hogy több év után újra találkozhassanak a családjaikkal. A határzár feloldásával véget ért az egyik utolsó korlátozás is, azonban nem mindenki örül annak, hogy fertőzöttek ezrei kezdenek el bel- és külföldön utazni – írta a vg.hu a Reuters-re hivatkozva.

A portál felidézi, három év után Kína megnyitotta a tengeri és a szárazföldi átkelőket Hongkonggal, valamint megszüntették a beutazók tesztelését és karanténkötelezettségét is, ezzel ledöntve a zéró-Covid stratégia utolsó alappillérét, amely megvédte a lakosságot a koronavírustól és elszigetelte őket a világ többi részétől.

Kínai holdújév

A hirtelen utazási őrület legnagyobb oka a „chun yun”, azaz a kínai holdújév szombati kezdete. A 40 napos időszak a járvány előtt a világ legnagyobb éves migrációja volt, amikor emberek milliói utaztak vissza szülővárosaikba, hogy családjaikkal együtt ünnepelhessenek. A kormány szerint mintegy 2 milliárd ember utazik ebben a szezonban, ami a tavalyi mozgás közel kétszerese, a becslések szerint a 2019-es szint 70 százalékát fogja elérni. Félő, hogy az adatokat elhallgató és a védekezést félbe hagyó Kína megismétli a 2020-as wuhani járványkitörést.

Nincs új variáns?

Nem találtak új koronavírus-változatot Kínában – írtuk nemrégiben.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megvizsgálta a kínai koronavírus-adatokat, erről osztottak most meg információkat. Ezek szerint, a nyilvánosan elérhető szekvenciaadatokban nem szerepel új, nagy jelentőségű variáns vagy mutáció, a kínai járványügyi hivatal sem jelentett új variánst.

Több ország már tesztel

Többek között Olaszország, Belgium,  Egyesület Államok, Kanada, Ausztrália is negatív koronavírustesztet ír elő a Kínából érkezők számára.