Horvátország nem túl nagy ország, és a mintegy 27.000 kilométernyi különböző típusú úthálózatával ideálisan felfedezhető autóval – írja a Horvát Idegenforgalmi Közösség hivatalos oldala.

Horvátországi nyaralás autóval? Mutatjuk hogyan ne legyen tortúra

Sokan meglehetős feszültséggel készülnek a régóta tervezett nyári autós utazásra, hiszen csuda tudja, mi vár Horvátországban, mennyivel lesz hosszabb a tervezett út a nem várt balesetek, útfelújítások, fizetőkapus torlódások miatt. Segítünk megkönnyebbülni.
Bővebben >>>

Nem mindegy azonban, hogy hol tankol az autós turista, mert igaz ugyan, hogy a benzinkutak a nagyobb városokban és az autópályákon 0-24 órás nyitva tartással üzemelnek, de az autópályákon – akárcsak Magyarországon – déli szomszédunkban is jóval borsosabb az üzemanyagok árazása.

Erről megerősítést kaptunk a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletétől, ahonnan az alábbi információt közölték a Napi.hu érdeklődésére:

Az üzemanyag árak az egyes töltőállomásokon a vállalat árpolitikájától függően változhatnak. A legmagasabb árak általában az autópályákon található töltőállomásokon találhatók.

Az egyes cégek aktuálisan legalacsonyabb és legmagasabb benzin és gázolaj árait, illetve a középértékeket ez a táblázat foglalja össze, azzal a megjegyzéssel, hogy a legmagasabb árak általában az autópályákon található töltőállomásokon érvényesek:

A fenti adatokból is kitűnik, amit a Horvát Idegenforgalmi Közösség is megerősített, tudniillik, hogy a hivatalos uniós adatok szerint Horvátországban jelenleg valamivel olcsóbb a benzin és a gázolaj átlagára, bár a különbség nem jelentős, vagyis kár lenne azzal áltatni magunkat, hogy odaát legalább lényegesen olcsóbban tankolhatunk.

A Fuelo.eu adatai szerint jelenleg egészen pontosan a következő átlagárak vannak érvényben Magyarországon, illetve Horvátországban:

(A forintban feltüntetett árakat 389 forintos euró árfolyamon számoltuk.)

Látható, hogy egyedül az autógáz ára kedvezőbb Magyarországon, tehát akit az üzemanyag típusától függő 24-30 forintos literenkénti árkülönbségek arra sarkallnak, hogy inkább Horvátországban tankoljanak, tegyék bátran, csak lehetőleg kerüljék az autópályás töltőállomásokat.

A konkrét töltőállomás-keresésben jó szolgálatot tesz ez az interaktív térkép, amelyen az egyes benzinkutak logójára kattintva pontosan kiderül, hogy mennyibe kerül az adott helyen a benzin, illetve a gázolaj.

Kép: map.hak.hr

A fizetéshez készpénzre sehol nincs szükség, ugyanis a Horvát Idegenforgalmi Közösség tájékoztatása szerint a benzinkutaknál lehet bankkártyával is vásárolni.