A szervezetek szerint azonnali segítségre van szükség, hogy enyhítsenek a felsorolt országokban élők szenvedésein. Az ENSZ korábban Afganisztánt, Nigériát, Szomáliát, Dél-Szudánt és Jement nevezte meg azon országokként, ahol a legrosszabb a helyzet az élelmezés biztonsága terén.

WFP és a FAO által összeállított jelentés további 22 országot emel ki, mint veszélyeztetett helyzetben lévő térségeket, ahol bármikor kialakulhat élelmezési bizonytalanság.

A jelentés figyelmeztet arra is, hogy az év közepére várható El Nino időjárási jelenség vélhetően klimatikus nehézségeket is okoz, tovább nehezítve a veszélyeztetett országokban élők élelmezését.

Minden eddigieknél nagyobb méreteket ölthet az éhezés

Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója felszólította a mezőgazdasági szektorokat, dolgozzanak ki hosszútávú megoldásokat, melyek az élelmezési bizonytalanság problémájának a valódi okait kezelik.

„Az eddigi megoldások már nem elégségesek”

– tette hozzá.

Cindy McCain, a WFP vezetője leszögezte: ha nem nyújtanak „azonnali, valódi segítséget” az embereknek – a többi között a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban – katasztrofális következményekkel kell számolni.

„Nemcsak arról van szó, hogy világszerte nő majd az éhezők száma, hanem az éhezés is minden eddigieknél nagyobb méreteket ölt majd” – jelentette ki.

ENSZ: egyre többen éheznek világszerte

Az éhezés sújtotta emberek száma elérhette a 828 millió főt 2021-ben, ami 46 milliós emelkedést jelent 2020-hoz és 150 millióst a világjárvány kitöréséhez képest.