Becslések szerint 500 ezren vonultak át Varsó belvárosán vasárnap délután a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elleni hatalmas tüntetésen, amelyet a lengyelországi kommunista uralomnak ténylegesen véget vető, áttörő választások 34. évfordulóján tartottak.

A felvonulást Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök és az Európai Tanács volt elnöke hívta össze, aki jelenleg Polgári Platform (PO) pártját vezeti. A cél nem kevesebb, minthogy legyőzze a PiS-t az idén esedékes választásokon – tudósít a Politico. 

„Mindannyian itt vagytok, mert elhitték, hogy nyerhetünk” – mondta Tusk a varsói Várteret megtöltő tömegnek.

Az emberek a tömegben fehér-piros zászlókat és kormányellenes plakátokat tartottak felfelé, köztük a tiltakozások egyik szimbólumát, a nyolc csillagot, amely a „f*** PiS!”-t takarja lengyelül. 

Kép: Reuters

A transzparenseken olyan feliratok voltak még olvashatók, mint

Európa, bocsánatot kérünk a PiS miatt!

Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője is részt vett a tüntetésen.

A Polgári Platform elnökének "magas árak, lopások és hazugságok, valamint szabad választások és demokratikus, európai Lengyelországért" jelszavakkal meghirdetett felhívását egyébként több ellenzéki párt is követte a kommunista uralom feletti győzelemként értékelt, 1989. június 4-i, első, részben szabad választások évfordulóján.

Azért vagyunk itt ma, hogy Lengyelország és Európa egésze is lássa erőnket, hogy mennyien vagyunk hajlandók a szabadságért, demokráciáért harcolni, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt

- hangoztatta Tusk a tömegnek mondott beszédében.

Kép: Reuters

"Emberi fejek óceánját látom, fehér és piros zászlók tengerét" - folytatta Tusk. "Ezrek vagyunk, emberek ezrei Lengyelországgal a szívükben, lengyelek tízezrei, sőt milliói a tévék előtt, aki nem hagyták megtörni és megfélemlíteni magukat" - hangoztatta az ellenzéki politikus, majd hozzátette:

Íme a mai fogadalmam: megnyerjük ezt a választást, és felelősségre vonjuk a PiS-t

 

Rafal Trzaskowski varsói ellenzéki főpolgármester pedig kijelentette, hogy "szabad és bátor emberek közösségét" kell újjáépíteniük. "Demokratikus, nyílt és európai Lengyelországot akarunk" - tette hozzá.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hangsúlyozta: nem spontán civil tüntetésről van szó, hanem azt a lengyel politikai élet "öreg rókái" szervezték. A közösségi médiában közzétett beszédében a lengyel miniszterelnök kiemelte, hogy nincs ellenére a szabad véleménynyilvánítás függetlenül attól, hogy kitől ered.

"Ez a demokrácia szépsége, hogy mindenkinek megvan ez a szabadsága, sőt még keményebb formái is ezen vélemények kifejezésének, amelyek a kormányzatot, valamint azt célozzák, amit a Jog és Igazságosság csapataként teszünk, mindez nem vált ki jelentősebb méltatlankodást bennem" - jelentette ki Morawiecki.

Egy kissé kacagásra késztet, amikor a sok-sok év politikai tapasztalattal rendelkező öreg rókák kormányellenes felvonulást szerveznek, és spontán civil tüntetésként próbálják beállítani

- tette hozzá.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Twitteren kommentálta az ellenzéki megmozdulást. "Ma a Polgári Platform elnöke és Lengyelország volt elnöke a kormányzat megdöntésével próbálkoznak, amely szakított a Donald Tusk és Radoslaw Sikorski (korábbi külügyminiszter) által megalkotott, Oroszországgal való kapcsolatok újraindításának politikájával" - írta mikroblogján Müller.

Lengyelország az ősszel választásra készül, ami meglehetősen szorosnak ígérkezik. A POLITICO Poll of Polls szerint Tusk Polgári Platformja továbbra is a PiS mögött van, azonban a kormánypártnak nincs elég támogatottsága ahhoz, hogy többséget biztosítson magának a következő parlamentben.

A PiS megítélése a közvélemény-kutatásokban 2023-ban a kétszámjegyű infláció és a gazdasági lassulás következtében igencsak meggyengült. Más kérdés, hogy ezek a fájdalmak várhatóan enyhülni fognak a következő hónapokban, így a kormányzó pártnak még lehet némi tere a népszerűsége javítására.