2024-ben a bulizás új dimenzióba lépett: a nappali bulik egyre népszerűbbek hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A fiatalok és fiatal felnőttek, de az idősebb generáció is egyre inkább az éjszakai élet hagyományos keretein túlra nyit, és a nappali órákban keresi a szórakozás lehetőségeit.

A nappali buli, másnéven daytime parti egy olyan esemény, amelyet a nap folyamán tartanak, általában délelőtt vagy délután. Ezek a partik gyakran lazább hangulatúak és könnyedebb atmoszférával rendelkeznek, ellentétben az éjszakai bulik hagyományos intenzitásával. A daytime partik sokféle formát ölthetnek, de a trendeket tekintve az emberek egyre inkább kedvelik a nappali elektronikus zenei rendezvényeket, legyen szó a műfajon belül bármilyen stílusról. 

Miért szeretnek az emberek inkább nappal bulizni?

Az éjszakai közösségi élettel foglalkozó Updown Nightlife készített egy kutatást még 2019-ben, amiből kiderült, hogy főként a korai alvás és a fáradtságmentes másnap, az étkezési lehetőség, a közeg sokszínűsége, a lazább és kötetlenebb hangulat az, ami miatt előnyben részesítik a daytime bulikat. Kansas mellett Los Angeles, Phoenix, Washington DC és Atlanta esetében is erős nappali partikultúra él. A daytime partik pedig Európában is teret hódítottak az utóbbi években.

A főleg budapesti, nappali bulik már több éve jelen vannak, azonban rendkívül ritkán, illetve időszakosan lehet ilyen rendezvényekre bukkanni.

Hazánkban még mindig leginkább az éjszakai életnek van nagyobb kultúrája és kevésbé ismertek a daytime bulikkal járó előnyök. Azonban néhány bulinak otthont adó helyszín felismerte a benne rejlő lehetőségeket. Budapesten elsőként indít rendszeres nappali buli-sorozatot a magyarok és a külföldiek által is sűrűn látogatott Instant-Fogas komplexum, ahol április 21-én kezdődik a 8. napon elnevezésű programsorozat. Vasárnaponként már délután 2 órától várják a bulizni vágyókat különleges fellépőkkel és egyedi hangulattal.

A Z-generáció kevesebbet iszik, és kisebb közösségi életet is él

Gyakran társul a bulizáshoz az alkoholfogyasztás is. Érdekesség, hogy az Y-generáció (1980-2000 között születettek) kevesebbet iszik, mint az előttük lévő generáció, a Z-generáció (1996-2009 között születettek) pedig 20 százalékkal kevesebbet, mint Y-os társaik – derült ki a Keane cikkéből.

A generáció sajátossága az internet és a közösségi média térnyerése, így emiatt is sokan előbb választják az otthonmaradást és a telefonozást, mint a közösségi életet.