Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint Szlovákiában túlságosan szigorú büntetési tételeket alkalmaznak. Ezt a kormányfő a TA3 vitaműsorában fejtette ki azzal összefüggésben, hogy kormánya a Büntető törvénykönyv módosításával a gazdasági bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek enyhítését tervezi.

Indoklásként egy történelmi példát hozott fel, amit a Felvidék.ma is közzé tett:

Volt idő, amikor a zsebtolvajlást fővesztéssel büntették. A büntetést a köztereken hajtották végre, akár 30 ezer néző előtt. Csakhogy amíg az ítélet végrehajtása zajlott, az összesereglett tömegben zsebtolvajok munkálkodtak.

„Ez talán a legszemléletesebb példa arra, hogy a szigorú büntetések nem működnek, nincs elrettentő erejük" – fejtette ki a szlovák elnök, aki szerint enyhíteni kell a büntetés-végrehajtási intézetek, börtönök túlterheltségén is. Ennek pedig álláspontja szerint két módja van: vagy újakat építenek, vagy a depönalizációhoz és a dekriminalizációhoz folyamodnak.

Depönalizáció

A kábítószerek, különösen a kannabisz esetében a depönalizáció többnyire a szabadságvesztés büntetés megszüntetésével jár. Depönalizációnak azt nevezzük, amikor egy adott szer használatát továbbra is büntetni rendeli a Büntető törvénykönyv, azonban nem szabadságvesztéssel. Tehát senkit sem zárhatnak börtönbe csak azért, mert az adott szert használja. Ellenben alkalmazhatnak vele szemben egyéb szankciókat: például pénzbüntetésben, figyelmeztetésben részesíthetik, esetleg közösségi munkára kötelezhetik.

Dekriminilizáció

A dekriminilizáció azt jelenti, hogy egy bizonyos cselekedetet kivonnak a büntetőjog hatálya alól, nem sújtják büntetőjogi szankciókkal. Büntetőeljárás nem indul például senki ellen csak azért, mert egy adott szert fogyaszt vagy személyes használat céljából, terjesztési szándék nélkül, magánál tart. Ugyanakkor a dekriminalizációtól az adott tevékenység – a szer előállítása, terjesztése és fogyasztása –nem válik törvényessé.

Csökkentjük a drog-bűncselekményekért kiszabható büntetési tételeket, komoly különbséget téve a droghasználók és a drogkereskedők között“ – jelentette ki Robert Fico.

Szlovákia is bukhatja az uniós pénzeket Fico miatt

A szlovák kormány az Európai Bizottságnak hétfőn elküldött tervezettel lényegében felszámolná a korrupciós ügyeket felügyelő különleges ügyészséget. Brüsszel azonban aggályosnak tartja a javasolt módosításokat. Bővebben --->