A jogállamisági mechanizmus keretében Szlovákia elveszítheti az uniós forrásokhoz való hozzáférését, mivel az Európai Unió ügyészsége szerint a büntetőjogi rendelkezések reformjai nem biztosítanák az uniós költségvetés kárára elkövetett korrupciós bűncselekmények arányos büntetését – írja az Euronews.

Robert Fico szlovák miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a büntetőjogi reformtervezetet megvitatná az Európai Bizottsággal. Az ügyészség szóvívője azonban most azt közölte az Euroactiv kérdésére, hogy kifogásolhatónak tartják a tervezet egyes pontjait.

Tine Hollevoet kiemelte, hogy kötelességük tájékoztatni az illetékes intézményeket minden olyan gyakorlatról vagy jogszabályi változásról, amely negatívan befolyásolja az EU pénzügyi érdekeinek vagy függetlenségének védelmére vonatkozó képességét.

A portál emlékeztet, hogy az igazságügyi reform az uniós forrásokkal való visszaélések szankcióit csökkentené, ami kötelezettségszegési eljárást, adott esetben pedig az uniós források befagyasztását is magával vonhatja.

A bizottság hétfőn kapta meg a büntetőjogi reformtervezetet a szlovák kormánytól, amellyel lényegében felszámolnák a korrupciós ügyeket felügyelő különleges ügyészséget az országban.

Zuzana Čaputova szlovák köztársasági elnök a tervezettel kapcsolatban arról beszélt, hogy veszélyesnek tartja, hogy a politikai vezetés kézi vezérléssel működtetné az ügyészséget.

Szlovákiában 13. nyugdíjat tehet a kormány a fa alá

Nem csupán novemberben, hanem decemberben is kapnak 13. havi nyugdíjat az arra jogosultak a szlovák kormány hétfői döntése szerint. A parlament gyorsított eljárásban tárgyalhat a javaslatról. Bővebben --->