Lengyelországban letartóztattak egy belorusz állampolgárt, egy Oroszország javára kémkedő hálózat 16. feltételezett tagját – közölte pénteken Mariusz Kaminski belügyminiszter.

A Mihail A. néven említett férfit lengyelországi katonai létesítmények és kikötők megfigyelésével, valamint Oroszország javára folytatott propagandatevékenységgel gyanúsítják

– írta Kaminski a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon.

Egy kémhálózat többedik tagját fogták el

A kémcsoport első tagjainak letartóztatásáról a lengyel belügyi tárca március közepén számolt be.

Az ügyben folytatódik a nyomozás, az ügyészség és Belbiztonsági Ügynökség (ABW) nem zárt ki további őrizetbe vételeket sem – írja a Reuters.

Korábbi közlések szerint a kémcsoport katonai létesítmények és kulcsfontosságú infrastruktúra, ezen belül vasútvonalak, valamint az Ukrajnába irányuló katonai és humanitárius szállítmányok megfigyelésével foglalkozott, a NATO-val és Lengyelországgal szemben ellenséges propagandát terjesztett, és szabotázsakciókat is előkészített.

A Magyarországra érkező orosz cégek nyomokban „KGB-t” is tartalmaznak

A háború kitörése után megélénkült az oroszok üzleti aktivitása Magyarországon: legalább négy olyan orosz cég költözött ide a háború kitörése óta, amely orosz politikai körökhöz és a titkosszolgálathoz köthető. Bővebben >>>