Július 1-től  Magyarország veszi át Belgiumtól az Európai Unió Tanácsának féléves elnökségét, azonban az Unióban már most találgatják, vajon milyen politikát hirdet és vezet majd Orbán Viktor magyar miniszterelnökírja a horvát n1info.

A kritikusok Orbán Viktort az Európai Unió „fekete bárányának" és „trójai falovának” nevezik, mivel ellenzéki és blokádpolitikája az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetével felszínre került. Nyíltan ellenezte az EU döntését, hogy megkezdjék a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, de a döntés meghozatalakor mint ismert, nem volt jelen a teremben.

Gyakran élt vétójogával, különösen akkor, amikor az EU szankciókat vezetett be Moszkvával szemben, de végül sikerült megszereznie az orosz olaj- és gázimport tilalma alóli mentesség jogát. Tavasszal kijelentette, hogy az EU pénzt pazarol Ukrajna segélyére, ahelyett, hogy az 50 milliárd eurót a nyugat-balkáni országok uniós integrációjára fordítana, amelyben nem mellesleg befolyás- és érdekhálózatot hozott létre.

A cikk emlékeztet, hogy  Brüsszel egykor az emberi jogok és általában a jogállamiság megsértése miatt befagyasztotta Magyarország 20 milliárd euróját, amely az uniós kohéziós forrásokból származott. A legutóbbi európai parlamenti választások előestéjén Orbán meghirdette a jobboldali populisták „Brüsszelbe menetelését", remélve, hogy megerősíti azokat az erőket, amelyek szembehelyezkednek Németország és Franciaország föderalizmusával az Unión belül. Ez azonban nem következett be.

Azt hittem, hogy ez a folyamat a még őszig elhúzódik, de úgy tűnik, minden gyorsan fog menni, és a vezetői posztokról és egyéb ügyekről szóló megállapodás még a magyar elnökség kezdete előtt megoldódik

– mondja Davor Gjenero politikai elemző. .

A horvát politikai elemző nem hiszi, hogy Orbán és Magyarország az EU Tanácsának elnöksége alatt olyan politikát alkalmazhat, amely eltér a brüsszeli többségtől.

A magyar miniszterelnök most sokkal együttműködőbb, mint az előző időszakban. Ezt abban is megmutatkozik, hogy hajlandó támogatni a volt holland miniszterelnököt, a liberális Mark Rutte-ot a NATO-főtitkárrá választásban.

Orbán fő célja, hogy az EU-ban és a NATO-ban is mentességet kapjon az Oroszországgal szembeni közös politika alól. Arra játszik, hogy 2025 után meghosszabbítsák az orosz olaj és gáz csővezetékeken keresztül történő szállítására vonatkozó mentességet. Ezek a legfontosabb napirendjei, és számomra úgy tűnik, hogy ebben a helyzetben nincs sok mozgástere valamilyen pusztító cselekvéshez. Jelenleg az a kedvezőbb lehetőség számára, hogy együttműködő legyen – tette hozzá Gjenero.

Orbán Viktor támogatottja lesz a NATO-főtitkára

A leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte mellé a magyar kormány is beállt, annak reményében, hogy főtitkárként támogatja Magyarország kéréseit.
Bővebben--->