Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor személyesen is gratulált Javier Mileinek a választási győzelemhez, és magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt.

Egyeztettek a magyar-argentin kétoldalú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről, valamint a politikai együttműködésről a nemzetközi baloldali erők elleni hatékonyabb küzdelem érdekében – fogalmazott a közleményben a sajtófőnök.

Javier Milei megválasztott argentin elnök és Orbán Viktor kormányfő tárgyalása Buenos Airesben
Javier Milei megválasztott argentin elnök és Orbán Viktor kormányfő tárgyalása Buenos Airesben
Kép: MTI Fotó

A Fidesz elnöke szombaton az argentin fővárosban kétoldalú tárgyalást folytatott Santiago Abascallal, a jobboldali spanyol VOX párt elnökével is. 

A megbeszélésen az európai parlamenti választást megelőző kampányidőszak közös teendőiről, a választások tétjéről: a nemzeti szuverenitás megvédéséről volt szó.

A magyar és a spanyol pártvezető megerősítette elkötelezettségét a folyamatosan erősödő európai jobboldali pártok összefogásának elmélyítése mellett. 

Egész Európa azt találgatja, mire jutott a francia sármőr a magyar vétókirállyal

Az Economxnak nyilatkozó szakértő szerint Emmanuel Macron francia elnök már azzal is a diplomáciai erejét tudta demonstrálni, hogy tárgyalóasztalhoz ültette Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. A felek vélhetően nem kizárólag az aktuális, közelgő uniós csúcstalálkozó kapcsán felmerülő kérdéseket beszélték át, hanem egyéb potenciális együttműködési lehetőségeket is.