A juttatások az Olaszországban régóta vitatott alapjövedelem (reddito di cittadinanza) részét képezik, amely havi szintű támogatást jelent az alacsony jövedelmű magánszemélyeknek és családoknak, ahol nem él 65 év feletti, kiskorú vagy fogyatékkal élő. 

A támogatási programot Giuseppe Conte kormánya vezette be 2019-ben, akinek pártja elkötelezett volt a juttatás mellett.

Giorgia Meloni azonban rögtön a megválasztása után bejelentette, hogy kormánya szigorítani fogja a szociális ellátórendszert és 2024 január 1-jéig minden 18 és 59 év közötti munkaképesnek ítélt munkanélküli számára megszüntetik azt – írja az Euronews.

Giuseppe Conte volt miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy Giorgia Meloni az emberek életével játszik, és azok az ötvenes, hatvanas éveikben járó állampolgárok, akik erre támaszkodtak, nehéz idők elé néznek.

A kormány döntése mintegy 169 ezer családot érint, a Rai News szerint pedig további 80 ezer háztartás szorulhat ki a támogatásból augusztus és szeptember között.

Óriási a munkanélküliség

Az SMS-üzenetek, amelyekben az érintett személyeket értesítették a támogatás megvonásáról, heves tiltakozások váltottak ki Nápolyban és annak tartományában, ahol a legtöbben voltak jogosultak rá.

Maria Cecilia Guerra, a Demokrata Párt képviselője szerint azonban a kétségbeesés elsődleges oka az, hogy a kormány nem képes kezelni a munkanélküliséget.

Júniusban 7,4 százalékra csökkent az állástalanok aránya Olaszországban, ám a javulás ellenére még mindig az élmezőnybe tartoznak ezen a téren Európában.

A magyar módszerrel kezelné a pusztító munkaerőhiányt Olaszország

Vegyes reakciók érkeztek arra, hogy az olasz kormány úgy döntött, fokozatosan növeli az Európai Unión kívülről érkezőknek kiadott munkavállalási engedélyeket. Nem hozta meg a várt hatást a születésszám növelésének ösztönzése és a nők aktívabb bevonása a munkaerőpiaci folyamatokba, ezért volt kénytelen módosítani a stratégiáján a jobboldali kabinet. Bővebben--->