Ősszel hatályba léphet Olaszországban az a jogszabály, amely korlátozza, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkezők milyen teljesítményű autókat vezethetnek. A tervezet szerint a kezdő vezetők – mindazok, akik a vezetési jogosultságukat három éven belül szerezték meg – a jövőben nem ülhetnek nagy teljesítményű személygépkocsiba, így például sportkocsikat sem vezethetnek – írta a vezess.hu

Amint életbe lép a változtatás, a friss jogsisok a 95 lóerőt (70 kW) vagy a tonnánként 75 lóerőt (55 kW) meghaladó, belső égésű motorral hajtott autókat nem vezethetik majd. Ez kiterjed a hibrid és elektromos hajtású járművekre is, melyek 88 lóerősnél (65 kW) erősebbek.

Ez az intézkedés annak a következménye, hogy júniusban, Rómában bekövetkezett egy közúti tragédia, amely valósággal sokkolta a közvéleményt.

Egy ismert, fiatal YouTube videós Rómában egy Lamborghinivel botrányos közlekedési magatartást tanúsítva, más sofőrök életét veszélyeztetve, a megengedett sebességet jelentősen túllépve kezdett előzésbe, és összeütközött a szemből érkező Smart személygépkocsival. A kisautóban ülők közül egy 5 éves kisfiú életét vesztette, egy 4 éves kislány, valamint az autót vezető édesanya pedig súlyosan megsérültek.

A Napi.hu korábban beszámolt arról, hogy az olasz Nemzeti Statisztikai Hivatal 2021-es adatai szerint a 15-29 éves korosztályban a közúti balesetek a vezető halálozási okok, az összes halálozás 35 százalékát teszik ki – ezzel jóval megelőzve az öngyilkosságokat (12 százalék) és a rákot (13 százalék).

Több szigorításra is számíthatnak az olaszok

A jövőre nézve az sem zárható ki, hogy további pluszelvárásokat, kötelezettségeket vezetnek be nagy teljesítményű gépkocsi vezetésével kapcsolatban a rutinosabb vezetőkkel szemben is. Ausztráliában is hasonló korlátozással állt elő a kormány, ott 177 lóerőnél erősebb autókat nem vezethetnek a friss vezetői engedéllyel rendelkezők. 

Az olasz tervezetben az is benne van, hogy az a fiatalkorú, aki ittasan vagy kábítószeres állapotban közlekedett (pl. kerékpárt, segédmotoros kerékpárt vagy e-rollert stb. vezetett ilyen állapotban), 24 éves koráig egészen biztosan nem szerezhet gépjármű vezetésére jogosító engedélyt.

Egy törvényjavaslat szerint az új sofőrök és a 21 év alatti fiatalok esetében külön szabály vonatkozik arra, hogy alkoholfogyasztás után volán mögé ülhetnek-e. Az ő esetükben az eltiltás abszolút érvényű, nem ugyanaz, mint az összes többi autós számára meghatározott küszöbérték.

Börtönbe kerülhet, aki éjjel egynél több utast szállít

Egy új törvényjavaslat szerint Olaszországban hat hónapnyi szabadságvesztéssel kellene büntetni azt a 21 év alatti, vagy friss jogosítvánnyal rendelkező olasz sofőrt, aki éjszaka egynél több utast szállít. A cél egyértelmű: radikálisan csökkenjenek a diszkóbalesetek. Bővebben >>>

A britek bevezetnék a „gyenge jogosítványt”

Az igényt a javaslatra szintén egy fiatalokat érintő halálos baleset idézte elő, amelynek következtében a tervek alapján 25 év alatti sofőrök nem szállíthatnának náluk fiatalabb utasokat jogosítvány megszerzését követő 1 évben. Ezen túl az a terv, hogy a fiataloknál szigorúbban vennék a büntető tételek alkalmazását is.

Nemrég Budapesten is hasonló tragédia történt a közutakon, amikor az Árpád hídon okozott balesetet két nagy teljesítményű autó, és egyikük halálra gázolt egy kerékpárost. Ez az eset is hatalmas közfelháborodást váltott ki.