Egy bírósági ügy megmutatta, hogy még az olasz anyáknak is megvannak a határaik, amikor a fiaik elkényeztetéséről van szó, különösen akkor, amikor már felnőttek. Egy 75 éves olasz nő az északi Pavia városában nemrég pert nyert felnőtt (40 és 42 éves) fiai ellen, amiért azok túlságosan is beragadtak a mamahotelbe.

A gyerekek nem voltak hajlandóak kiköltözni a családi fészekből, miközben az anyjuk saját költségén végezte a főzést és a takarítást. Az asszony hiába próbálta rávenni őket a távozásra, a helyi újságnak azt mondta: egyikük sem akart hallani róla. 

A nőnek végül annyira elege lett a helyzetből, hogy úgy döntött, bepereli két fiát, különösen, hogy mindkettőjüknek van munkája, ám a jelek szerint nem voltak hajlandóak segíteni a házimunkában és a kiadásokban sem – írja az ANSA olasz hírügynökség.

Kilakoltatták a túlkoros „gyerekeket”

A bíróság az asszony mellé állt, Simona Caterbi bírónő pedig kilakoltatási végzést hozott a nő két fia ellen. Bár a szülőknek kötelességük eltartást nyújtani gyermekeiknek, ám ez már nem volt indokolt, mivel a két gyerek már elmúlt 40 éves – döntött Simona Caterbi. A két férfinak december 18-ig kell kiköltöznie.

Bár a családtagok elleni kilakoltatási végzések ritkák, ez nem ritka Olaszországban, ahol több mint 2 millió 30 év feletti ember számolt be arról, hogy 2022-ben még mindig a szüleivel él.

Az olaszországi fiatalok átlagosan 26 éves korukban repülnek ki a fészekből az olasz nemzeti statisztikai intézet, az ISTAT adatai szerint. Ám elég gyakori, hogy sokan még jóval 26, sőt 30 éves koruk után is a szüleikkel élnek, mivel Olaszországban a fiatalok alkotják a munkanélküliek többségét.

Rengeteg a munkanélküli olasz fiatal

A legfrissebb adatok szerint 2023 augusztusában Olaszországban a munkanélküliség átlagosan 7,8 százalék volt, míg a fiatalok körében 22,3 százalék. A még otthon élő fiatalok száma az elmúlt évtizedekben nőtt.

Az ISTAT adatai szerint 1983-ban 49 volt azoknak a 18-34 éveseknek az aránya, akik még mindig a családjukkal éltek. Ez a szám 2000-ben 60,2 százalékra emelkedett, míg 2009-ben 58,6 százalék körül stabilizálódott. 2022-ben a 18 és 34 év közötti olaszok 67,6 százaléka, azaz mintegy 7 millió ember él a szüleivel.

 

Itt a legmagasabb a munkanélküli és iskolázatlan fiatalok száma Európában

Spanyolországban a lakosság 17 százaléka nem tanul és nem is dolgozik. Ez a szám meghaladja az OECD 15 százalékos átlagát. A foglalkoztatás valósága az, hogy 18 év alatti fiatalt sehol sem vesznek fel dolgozni. Bővebben --->