A QatarEnergy katari állami olaj- és gázipari vállalat hosszú távú, 27 évre szóló szerződést kötött az olasz Eni energiavállalattal cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról Olaszországnak.

A QatarEnergy hétfői közleménye szerint Olaszországba 2026-tól évente legfeljebb 1 millió tonna (1,5 milliárd köbméter) cseppfolyósított földgáz (LNG) érkezik majd Katarból.

Az LNG-t a Piombino kikötőjében található FSRU Italia úszó LNG-terminálon rakodják ki. Olasz közlés szerint a hétfőn bejelentett szerződés az ellátási források diverzifikációja révén hozzájárul Olaszország ellátásbiztonságához.

Az ENI egy korábbi megállapodás keretében 2007 óta összesen 2,9 milliárd köbméter LNG-t importált Katarból. Két héten belül ez volt a harmadik európai LNG-szállítási megállapodás Katarral.

A QatarEnergy és a brit székhelyű Shell két hosszú távú megállapodást írt alá 27 évre, évi összesen 3,5 millió tonna LNG szállításáról Katarból Hollandiába. Ezt megelőzően a QatarEnergy két szerződést is aláírt a TotalEnergies-szel, legfeljebb évi 3,5 millió tonna LNG exportjáról szintén 27 évre.

Ezek a szállítmányok a dél-franciaországi Fos Cavaou LNG-fogadó terminálhoz érkeznek.

Megduplázódtak az orosz gázszállítások Spanyolországba

Összességben csökkent Spanyolország földgázimportja, de ezen belül egyre nagyobb arányban támaszkodik a cseppfolyósított orosz földgáz behozatalára a madridi ökológiai minisztérium energiaügyi titkárságának pénteki jelentése szerint. Bővebben --->