Nancy Faeser német belügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy az új állampolgársági törvény kulcsfontosságú Németország versenyképessége szempontjából. A reform részeként a külföldi állampolgárok az eddigi nyolc év helyett már öt év után igényelhetnek német útlevelet, és nem kell többé a hazájukban kiállított útlevelüket leadniuk.

Hessenben ugyanakkor 28 400 honosítási kérelem halmozódott fel, és ha az új törvény hatályba lép, akkor ez a szám vélhetően megduplázódik – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap úgy véli, hogy tehermentesíteni kellene a hatóságokat, melynek ideális esetben már meg kellett volna történnie, mivel a bevándorlás növekedésével párhuzamosan a honosítási kérelmek száma is megnőtt az utóbbi években.

koronavírus-járvány ezután még inkább a kapacitásai hatására sodorta a hatóságokat, többet is az adott település egészségügyi hatóságaihoz helyeztek át. Emiatt pedig évek óta halmozódnak a feldolgozatlan kérelmek a bevándorlási hatóságnál.

Márpedig ettől függ az is, hogy az emberek tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapjanak – szögezi le a lap.

A helyzet kezelésére tekintettel Frankfurtban új online felületet dolgoztak ki, hogy a hatóságok kezelni tudják a helyzetet. Január végén sikerként jelentették be, hogy a 21 ezer kérelem helyett már csak 17 ezer maradt feldogozatlanul.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében úgy fogalmaz, hogy a bürokrácia és a hosszú várakozási idő elriasztja azokat a szakképzett munkavállalókat, akikre sürgősen szüksége lenne az országnak, emiatt sokan más európai országba akarnak költözni.

Újabb káosz készül a légiközlekedésben, áttervezhetjük az utazást

Keddtől megint sztrájkol a Lufthansa 25 ezer fős földi személyzete, emiatt a frankfurti, müncheni, hamburgi, berlini, düsseldorfi, köln-bonni és stuttgarti repülőtereken marad el több száz járat.