A német vállalatok júniusban meglepően erőteljesen csökkentették a termelésüket. Az ipar, az építőipar és az energiaszolgáltatók együttesen 1,5 százalékkal termeltek kevesebbet, mint az előző hónapban – közölte hétfőn a Szövetségi Statisztikai Hivatal, amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitung idézett. 

Kiemelték: a Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok csak 0,5 százalékos mínuszra számítottak júniusban, míg májusban 0,1 százalékos csökkenés volt jellemző. A közgazdászok előrejelzései szerint a német gazdaság az év második felében tovább zsugorodik.

A vállalatok körében tapasztalható rossz hangulat folyamatos letargiát jelez

– nyilatkozta a lapnak Alexander Krüger, a Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank vezető közgazdásza. Főként, hogy a beérkező rendelések tendenciája már régóta lefelé mutat és a cégek már feldolgozták a járvány idején függőben maradt megrendeléseket. A Szövetségi Gazdasági Minisztérium megerősítette: a közelmúltban megnövekedett kereslet ellenére az ipari tevékenység kilátásai továbbra is borúsak.

Padlón a fogyasztói hangulat

A HDE kereskedelmi szövetség szerint a németországi fogyasztói hangulat továbbra is alacsony szinten van, meg sem közelíti a járvány előtti szinteket – a költekezési hajlandóságot a folyamatban lévő gazdasági visszaesés befolyásolja. A szakértők azt vetítik előre, hogy középtávon nem várható a fogyasztói hangulat élénkülése Németországban. 

A fogyasztás belátható időn belül nem lesz jelentős támogatása a gazdaságnak

– fogalmaz a berlini kereskedelmi szövetség, amely szerint a lakosság ugyan több bevételre számít a következő három hónapban, ennek egy részét azonban inkább megtakarítják, mintsem fogyasztásra költik – számolt be a Tagesspiegel.

Árat emelne a posta, de a hatóság nem engedi

Megugrottak a személyi és energiakiadásai, ezért a tervezettnél korábban emelné a magánszemélyek levélfeladásainak postaköltségeit a Deutsche Post. Az erről szóló kérelmet azonban a bonni Szövetségi Hálózati Ügynökség elutasította, mivel jellemzően csak háromévente drágulnak a postai díjak.

A Die Welt arról ír, hogy három éve 55, míg bő másfél évvel ezelőtt 85 centbe került egy normál levél feladása Németországban. A legutóbbi áremelés 2022 januárjában volt, amikor más típusú szállítmányok is drágultak. A vállalat nem változtathatja meg a postaköltséget egyedül, de a Szövetségi Hálózati Ügynökség jóváhagyásával igen, ezért most azt kérelmezte a DAX-csoport, – amely a nemzeti postaüzletágban Deutsche Post néven jelenik meg –, hogy 2024-től újra drágítana.

Ezt nem engedélyezi a hatóság, mivel nem bizonyították megfelelően a költségnövekedést, ráadásul a cég nyereséget termel a szektorban.

Hatalmas veszteség a Siemens szélerőműves leányánál

A Siemens Energy nagyobb veszteséget termelt a pénzügyi harmadik negyedévben, mint bármikor, amióta 2020-ban levált az anyacégtől.

A müncheni csoport hétfői jelentése szerint a Siemens Gamesa szélenergetikai leányvállalatnál tapasztalható komoly gondok (például a szárazföldi szélturbinák minőségi problémái) és a negatív adóhatások összesen bő 2,9 milliárd eurós hiányt okoztak, ezért a szeptember végéig tartó pénzügyi évben rekordnagyságú, 4,5 milliárd eurós veszteséggel számolnak.

A Westdeutsche Zeitung cikke szerint ezzel együtt a másik három üzletág: a gázszolgáltatás, a hálózati technológiák és az iparágazat átalakítása javítani tudott az eredményein az előző év azonos időszakához képest, míg csoportszinten nőttek a beérkező megrendelések és az eladások is. 

Adócsalókat füleltek le Ausztriában

Az első félévben 111 ügyet göngyölített fel a Csalás Elleni Hivatal Ausztriában, amellyel 21,3 millió eurós adófizetést sikerül behajtani. Az elfogott adócsalókra a kijátszott összeg kétszeresét, azaz körülbelül 43 millió eurót is kiszabhatnak büntetésként, sőt, akadhat, aki börtönbe kerül – közölte az osztrák Pénzügyminisztérium.

Mint a Kurier-nak részletezték, 2023 januárja és júniusa között 126 adóhatósági nyomozó eredt a csalók nyomába, a házkutatások során 26 terabájtnyi informatikai adatot foglaltak le. Látható a csalási mintákon, hogy egyre több az incidens az IT-szektorban – hívta fel a figyelmet Magnus Brunner pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az adóelkerülésre játszó működési modellek ugyanakkor továbbra is jelen vannak az építőiparban és a kapcsolódó szakmákban, illetve a vendéglátásban, valamint az elektronikai kiskereskedelemben és a szolgáltatási szektorban.

Példaként említették, hogy megakadályoztak egy, a Windows-licencekkel kapcsolatos áfacsalást. A linzi adóhivatal 2021 decemberében tájékoztatta az adónyomozókat, hogy egy helyi vállalkozó feltűnően sok Windows-licencet adott el amstetteni vállalkozóknak, valószínűtlen áron. A nyomozás során hamar kiderült, hogy az ellátási lánc a tervezett bűntett összes jellemzőjével rendelkezik: például mind a vásárlás, mind az eladás olyan cégeken keresztül ment végbe, amelyek a linzi vállalkozóé voltak.

A kétes cégek 2022 januárjában mintegy 400 ezer euró előzetesen felszámított adókedvezményt igényeltek vissza. 

A párnacihában is kuporgatnak a sógorok

Sokaknak nem annyira rózsás a pénzügyi helyzete Ausztriában, mint korábban, ahol az infláció, az emelkedő megélhetési költségek, hiteldíjak miatt egyre többen igyekeznek megtakarítani a még szűkösebb időkre, vagy ha felmerülne valamilyen váratlan, nagyobb kiadás.

A Marketmind által a Bawag Group bankszövetség megbízásából végzett új tanulmány kimutatta, hogy Ausztriában a megtakarítási formák meglehetősen hagyományosak. Az emberek mintegy 60 százalékának van a pénze takarékkönyvben vagy a csekkszámláján, egyharmaduk rendelkezik lakástakarék-előfizetési szerződéssel, míg további egyharmaduknak otthon van megtakarítása.

Bár az árak emelkedése sokakban tudatosította, hogy fontos a spórolás, a megkérdezettek mintegy negyede a jelenlegi jövedelmének maximum öt százalékát tudja megtakarítani, 13 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy jelenleg ez nem áll módjában – idézi a Der Standard a felmérést. 

(Thurzó Katalin)