pénzintézet tanulmánya szerint a 2023 áprilisát megelőző 12 hónapban 2376-ról 2544-re emelkedett a világon a milliárdosok száma. Európában leginkább olyanok gazdagodtak, akiknek a vagyona különböző fogyasztási termékeket gyártó cégekhez kötődik – írja az Infostart.

Azt látjuk, hogy nagy lendületet vett a vagyonátadás

– idézte a Financial Times Max Kunkelt, a UBS befektetési vezérigazgatóját, aki egy érdekes trendre is rávilágított: a magas kamatlábak és a geopolitikai bizonytalanság miatt viszonylag visszaesett a vagyonteremtés gyakorlata, vagyis amikor a módos polgárok a vállalkozásaik vagy befektetéseik útján gazdagodnak. 

IMMÁR TÖBBEN LESZNEK MILLIÁRDOSOK AZÁLTAL, HOGY MEGÖRÖKLIK A MESÉS GAZDAGSÁGOT.

A UBS az ügyfelei személyazonosságát érintő, szigorú titoktartási politikájáról ismert. Amihez annyira ragaszkodik, hogy az amerikai, francia, belga, német és izraeli hatóságok is több vizsgálatot tartottak ellene adóelkerülési ügyekben. Az sem ingatta meg, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium 780 millió dollárra büntette.

A tuti tipp

A UBS-statisztika szerint a vizsgált egy év alatt 84, saját tevékenységéből előretört milliomos „született”, aki 141 milliárd dollárt termelt meg. Viszont 151 milliárd ütötte a markát 53 örökösnek.

Kezdenek előretörni az örökösök. Többen vannak, akik így, és nem vállalkozva szereztek pénzt. Arra számítunk, hogy ez lesz a trend a következő 20-30 évben, amikor ezer milliárdos becslések szerint 5,2 ezermilliárd dollár vagyont hagy a gyerekeire

– mondta Benjamin Cavalli, a UBS-nél a globális stratégiai ügyfelek vagyonkezelési főnöke hangzatos címet viselő illetékese.

A milliárdosok is aggodalmaskodnak

Az ember azt hinné, hogy ennyi pénz birtokában a milliárdosok nyugodtan hajthatják álomra a fejüket, csakhogy 62 százalékukat aggasztják a geopolitikai hírek, az infláció és a lehetséges amerikai gazdasági visszaesés. 

A felmérést kommentálva Matthew Fleming, a londoni székhelyű Stonehage Fleming vagyonkezelő partnere azt mondta, lehetséges, hogy véget ért a nagy vagyongyarapodás időszaka.

Hozzátette, hogy a Stonehage Fleming saját ügyfél-kutatása egybecseng a UBS eredményeivel. A hipergazdag magánszemélyek befektetési döntéseiben a geopolitika állt az első helyen, míg a fiatalabb elit nagyobb valószínűséggel veszi figyelembe vagyona társadalmi hatását, mint a szülei.

Minden tizedik magyarra hullott már váratlan pénzeső

A magyar lakosság egy tizedének volt már része a váratlanul érkezett pénz örömében, és a hirtelen rájuk szakadt nagyobb összeget az érintettek szűk négy tizede az utolsó forintig el is költötte.
Itt olvashatók az erről szóló információk.