Íme a Napi.hu top 10-es listája a vígan élő örökösnőkről:

1. Francoise Bettencourt Meyers

2017-ben örökölte meg édesanyjától a L’Oreal multinacionális vállalat egyharmadát, így 82,1 milliárd dollárra (30,7 ezer milliárd forintra) nőtt a vagyona, amivel a világ leggazdagabb nőjévé vált.
A tipikus milliárdosoktól eltérően Bettencourt Meyers figyelmét a karrierjére összpontosította. Íróként tevékenykedik, valamint a cég igazgatótanácsának is a tagja.
A felmenői nemcsak, hogy tulajdonosok voltak a méltán híres nagyvállalatban, hanem az ő nagymamája (Eugene Schueller) volt a L’Oreal alapítója.

2. Julia Koch

Közel 45 milliárdos vagyonával Julia Koch a második helyre került a listán. Vagyonát gyermekeivel közösen örökölte a Koch Industries cégből, miután férje, David Koch 2019 augusztusában elhunyt.
Férje túlélt egy 1991-es repülőgép-ütközést a kifutópályán. Julia és David Koch pedig csak 1996-ban házasodtak össze, így az örökösnő számára szerencse, hogy férje csak 28 évvel később halt meg.

3. Alice Walton

Alice Sam Walton legfiatalabb gyermeke, valamint a családi Walmart élelmiszerláncban létrehozott vagyon örököse. Emellett egy holdingvállalat önálló tulajdonosa is – évi közel 600 milliárd forintos bevétellel.
Vagyona forintba átszámolva jelenleg 23,2 ezer milliárd.

4. Jacqueline Mars

Jacqueline Mars neve is ismerős lehet sokak számára a világ legnagyobb édességgyártójáról. A Marsnak a harmadát birtokolja, amelyet nagyapja alapított.
Több mint 20 évig dolgozott a vállalatnál és 2016-ig az igazgatósági tanács tagja is volt. Jelenleg a Nemzeti Levéltár igazgatójaként tevékenykedik.
Vagyona 20 ezer milliárd forint.

5. Miriam Adelson

A lista 5. helyére került Adelson, aki a világ legnagyobb kaszinóüzemeltetőjének többségi tulajdonosa. A vállalat székhelye Las Vegas, de az Egyesült Államok mellett Ázsiában lévő központokat is irányítanak.
Néhai férje 2021-ben hunyt el, aki egyébként az alapítója és elnöke volt a cégcsoportnak.
Számláján körülbelül 12 800 ezer milliárd forint van jelenleg.

6. Abigail Johnson

Abigail egy családi vállalkozásként indult befektetési alapokkal foglalkozó társaságnak a vezérigazgatója és a tulajdonrészek harmadának birtokosa. A cég mintegy 4,5 billió dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkezik.
Teljes vagyona forintra átszámolva 11 ezer milliárdnál is több.

7. Iris Fontbona

A leggazdagabb chilei család leszármazottja, amely bányavállalatokat és réztermelő céget is üzemeltet. Emellett kábelgyártó, sörfőzde és még hajózási vállalat is van a tulajdonukban.
Fontbona már „csak” 9 ezer milliárd forinttal gazdálkodhat.

8. Susanne Klatten

A lista nyolcadik helyére került Susanne Klatten német üzletasszony, aki az autógyártásban tevékenykedik.
Az ő vállalatának a tulajdonában van a BMW gyárak ötöde, valamint a Mini és a Rolls-Royce kisebb része is. Ezek mellett részesedéssel rendelkezik egy vegyipari vállalatban, szénszálgyártóban, turbinafejlesztő cégben, de még hitelkártyák gyártásával foglalkozó üzemben is.
Vagyona azonban még a sok kocsigyárral is 9 ezer milliárd alatt van jelenleg, 8 800 milliárd körül.

9. Gina Rinehart

Reinhart a Hancock Prospecting vállalat elnöke, amely részesedéssel rendelkezik több ausztrál vasércbányában és jogdíjat szed azokból.
Édesapja halála előtt is nagy vagyonnal rendelkezett, azonban utána az iparmágnás felmenő pénzét megszerezve előbbre került a legvagyonosabb nők listáján.

10. MacKenzie Scott

Miután 2019-ben bejelentette válását Jeff Bezostól, MacKenzie 25 százalékos részesedést kapott az Amazonban – és azonnal elkezdte tervezni, hogyan segíthetne másokon, elajándékozva vagyonát.
Aránytalanul sok pénzem van, amit meg kell osztanom másokkal. Addig fogom ezt csinálni, amíg a széf ki nem ürül
– mondta korábban.

Az aránytalanul sok pénz MacKenzie értelmezésében 7,8 ezer milliárdot jelent forintra átszámítva. Vagyonának több mint felét már elajándékozta egyébként.

A vagyonnal kapcsolatos adatokat a Bloomberg adatbázisa szolgáltatta.