Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön elítélte az „új imperializmust” az Indo-csendes-óceáni térségben, miközben ígéretet tett arra, hogy Franciaország fokozza jelenlétét a térségben a kisebb államok szuverenitásának védelme érdekében – számolt be róla a Politico.

„Az Indo-csendes-óceáni térségben, és különösen Óceániában egy új imperializmus jelenik meg, és egy olyan hatalmi logika, amely számos állam szuverenitását fenyegeti, gyakran a legkisebbekét és a leggyengébbekét” – mondta Macron egy Vanuatun tartott beszédében. A francia elnök ötnapos látogatáson tartózkodik a Csendes-óceán déli részén, megállva Új-Kaledónia francia területen, Pápua Új-Guineában és Vanuatu szigetcsoportján.

Macron azonban nem nevezte meg azokat az országokat, amelyeket „új imperializmussal” vádolt egy olyan térségben, ahol Kína egyre offenzívabb külpolitikát folytat, és az Egyesült Államok is fokozza jelenlétét.

Macron elítélte a tengeri vizeken folytatott illegális halászatot, a ritka ásványkincsek kitermelését és a kisebb államoknak kínált zsaroló hiteleket.

A francia vezető a Csendes-óceán térségében kötéltáncot jár az Egyesült Államokkal és más nyugati nemzetekkel kötött történelmi szövetsége, és az a vágya, hogy kiegyensúlyozó hatalomként játsszon majd szerepet a térségben. Ez az álláspontja a múltban kritikákat váltott ki, nevezetesen amikor azt mondta a Politicónak, hogy Európának nem szabadna Amerika követőjének lennie, és az Egyesült Államokról vennie példát Tajvan ügyében.

Charles de Gaulle óta nem járt itt francia elnök

A látogatás, amely Charles de Gaulle 1966-ban tett látogatása óta az első francia elnöki vizit a térségben, Párizs újbóli bekapcsolódását hivatott jelezni az Indo-csendes-óceáni térségben, amelyet felzaklatott 2021-es kizárása az AUKUS szövetségből. „Franciaországnak az a törekvése, hogy vállvetve álljon a csendes-óceáni országok mellé, támogatva függetlenségüket és szuverenitásukat” – húzta alá Macron.

A globális rendet teljesen megzavarja az új világhatalmak hajlandósága, hogy veszélyeztetik a világrendet és megszállnak más országokat, mint ahogy Oroszország megszállta Ukrajnát

– mondta a francia elnök.

Franciaországnak több területe is van a Csendes-óceánon, köztük Új-Kaledónia, Francia Polinézia, valamint Wallis és Futuna szigetei. Vanuatu az Új-Hebridák néven ismert francia-brit kondomínium volt egészen 1980-ig, amíg el nem nyerte függetlenségét. Macron francia és angol nyelven is elmondta beszédét, az ország két hivatalos nyelvén.

Kína látványosan nyomul ebben a térségben is

Peking eközben igyekszik növelni befolyását a Csendes-óceán déli részén, nevezetesen tavaly védelmi megállapodást írt alá a Salamon-szigetekkel. Az Egyesült Államok is reagált a régiónak nyújtott új támogatással és védelmi paktumok aláírásával, többek között Pápua Új-Guineával.

Macron új fejlesztési beruházásokat, a francia fejlesztési ügynökség irodájának megnyitását és a tengerfelügyelet terén folytatott fokozott együttműködést jelentett be. A Le Monde szerint a francia befektetések a régióban eltörpülnek Ausztrália beruházásai mellett, amely tavaly 74 millió eurót (28,1 milliárd forint) költött Vanuatura, szemben a franciaországi 8 millió euróval (3 milliárd forint).