Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Unió Lengyelországgal szemben a közelmúltban bevezetett, orosz befolyást vizsgáló lengyel jogszabály miatt – írja a Bloomberg.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke szerint a lengyel kormány az új törvény álcájában valójában Donald Tuskot, az ellenzéki Polgári Platform vezetőjét szeretné ellehetetleníteni.

A törvény alapján egy különleges bizottságot jöhet létre a Lengyelországban történt állítólagos orosz beavatkozások kivizsgálására. A bizottság felhatalmazást kapna arra, hogy kihallgasson olyan tisztviselőket és cégvezetőket, akiknek az esetében felmerül a gyanú, hogy részt vehettek ilyen ügyletekben. Az érintetteket végső soron akár eltilthatják attól is, hogy közhivatalt töltsenek be.

A közfelháborodásra való tekintettel Andrzej Duda lengyel elnök pénteken módosította a törvény egyes elemeit. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy eloszlassa a hazai vagy éppen nemzetközi aggodalmakat.

Egyes becslések szerint félmillió ellenzéki-szimpatizáns vonult vasárnap Varsóban, a jobboldali koalíció kormányzása ellen tiltakozva. A lengyel kabinet mindezt úgy kommunikálta, hogy most azokat szeretné a tömeg meghátrálásra bírni, akik szakítottak a Oroszországgal való kapcsolatok újraindításának politikájával.

Lengyelország az ősszel választásra készül, ami meglehetősen szorosnak ígérkezik. A Politico szerint a Polgári Platform továbbra is a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) mögött van, azonban a kormánypártnak nincs elég támogatottsága ahhoz, hogy többséget biztosítson magának a következő parlamentben.