Régóta az Egyesült Államok fő kihívóját látják a gazdasági és politikai befolyását egyre terjesztő kínai államkapitalista modellben. Azonban a Trump által megkezdett és a Biden-adminisztráció által folytatott gazdasági háború óta vált a közbeszéd állandó témájává a kínai-amerikai rivalizálás. Azonban a dinamikusan bővülő ázsiai gazdaság az utóbbi időben több nehézséggel küzd, az egyik fő problémát a társadalom elöregedése jelenti. 

Lehet, hogy Kína sosem előzi meg Amerikát

A kínai gazdasági növekedési lassulása, az ázsiai országban jelentkező strukturális problémák miatt sok előrejelzés módosul.Ha kíváncsi a részletekre

Demográfiai krízis

2023 óta már nem Kína, hanem India számít a világ legnépesebb országának. Tavalyi évhez képest 500 ezerrel, 9 millióra csökkent a kínai születések száma. Az össznépességszám tekintetében 2,08 millióval lett kevesebb a lakosságszám, így 1,410 milliárd emberrel fejezte be a 2023-as évet Kína – írja a The Wall Street Journal.

A szerdán közölt adatok szerint 1 felé közelít a 2023-as a termékenységi ráta. A tavalyi évben feleannyi baba született, mint 2016-ban – annak ellenére, hogy Peking akkor törölte el az „egygyermekes” politikát. A Kínai Kommunista Párt (KKP) hiába próbálkozott a két, majd háromgyermekes politika bevezetésével:

Az 1961-es éhínség óta 2022-ben csökkent először a kínai népességszám.

A visszaesés a (2023-ra 5,2 százalékra mérséklődött) gazdasági növekedés lassulása mellett abból fakad, hogy az egykepolitika következtében nemcsak a fiatalok, hanem a lány gyermekek elvetésének a gyakorlata miatt a szülőképes nők aránya is radikális csökkent, akik közül egyre többen választják a gyermekvállalás helyett a karrierépítést.

Nem mernek a nyugdíjkorhatárhoz nyúlni

Peking úgy számol, hogy évtizedenként egy millióval fog csökkeni az újszülöttek száma Az ENSZ becslése szerint a 65 éves vagy idősebb kínaiak aránya 2050-re 30, az évszázad végére 41 százaléka lesz. Jelenleg a(z elsősorban vidéki) kínai nyugdíjas lakosság kifejezetten szegény körülmény között él, következésképpen az arányuk növekedése a belső fogyasztás csökkenésével járhat. 

Az OECD adatai szerint Kínában lehet a legkorábban, a nőknél 50, a férfiaknál pedig hatvan éves korban nyugdíjba menni.

A Kommunista Párt eddig nem mert a nyugdíjkorhatárhoz nyúlni, ehelyett az úgynevezett „ezüsthaj gazdaság” elvét hirdették meg. Eszerint az elöregedést nemcsak hátrányként, hanem a gazdaság számára nyújtott új lehetőségként – például az idősgondozáshoz szükséges beruházások hajtómotorjaként – is fel lehet fogni. Az erre vonatkozó párt iránymutatások arra utalnak, hogy Pekingben is elkerülhetetlenné látják a demográfiai krízist.

Kérdéses előzés

Az utóbbi időszakban sokan az Egyesült Államok hegemónhelyzetét fenyegető országnak látták Kínát. Azonban a demográfiai és gazdasági nehézségek kérdőjelessé teszik ezt a jövőbeli vezető szerepét. A pesszimista forgatókönyvek szerint az évszázad végére akár 650 millióra is csökkenhet Kína népessége, míg a jelenlegi tendenciák szerint az USA tekintetében inkább növekedés várható.