A héten a Németországgal való kapcsolatok helyreállításának céljával utazott Berlinbe Donald Tusk, lengyel kormányfő. A decemberben hatalomra került varsói balközép-koalíció, a PiS-kormány regnálása alatt mélypontra került lengyel-német kapcsolatokat szeretné normalizálni.

Ha Tuskon múlik, Lengyelország lehet Brüsszel új kedvence

A német-lengyel kapcsolatok helyreállításával pozícionálná újra országát Donald Tusk Európában, akit hétfőn Párizsban és Berlinben is vizitre várnak. Elemzők szerint az új lengyel miniszterelnök diplomáciai körútja kötéltánc lesz és nem biztos, hogy a lengyelek körében osztatlan sikert arat.Ha kíváncsi a részletekre

A Tusk-kormány elállt a Németországtól követelt második világháborús jóvátételektől, ehelyett a kárpótlás más formáját várja a német kormánytól, mint a történelmi épületek helyreállítására vagy kölcsönös védelmi beruházások fedezése – írja az Euronews.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Lengyelország jóvátételi igényeit Potsdamban már elismerték. 1953-ban azonban szovjet nyomásra a lengyel állam lemondott ezekről az igényekről, mivel Moszkva mindenféle felelősség alól felmentette az NDK-t.

2022-ben a Mateusz Morawiecki vezette jobboldali-kormány érvénytelennek nyilvánította a megállapodást és diplomáciai jegyzékben 1,3 billió eurós második világháborús jóvátételt követelt Berlintől.

Sikorski elmondta: amellett, hogy a kormánykoalíció elállt a jóvátételi igényétől, Varsó szeretne más formában kárpótlást kapni a német államtól. Berlin viszont lezártnak tekinti a második a háborús jóvátétel kérdését, de elismeri az erkölcsi felelősségét a Harmadik Birodalom okozta károkért.

A lengyel védelmi képességekbe való befektetést várják

A kárpótlás formáit illetően a lengyel külügyminiszter elmondta:

Németország például segíthetne újjáépíteni az egyik lerombolt varsói épületet, például a Piłsudski téren álló Szász-palotát, amelyet a második világháború után soha nem építettek újjá.

Ezentúl szeretnék, ha Berlin befektetne Lengyelország védelmi képességeibe. Az orosz invázió óta Varsó az egyik legintenzívebb támogatja Ukrajnának és a Putyin-rezsimmel szembeni szankcióknak. Radoslaw Sikorski egy múltheti rádióinterjúban kifejtette, hogy egyre reálisabbnak látja az Oroszország és a Nyugat közötti háború kirobbanását. Mivel a königsbergi exklávéban állomásozó orosz Iszkander rakéták a lengyel fővárosig is eltudnak érni, ezért kiemelt prioritás a Tusk-kormány számára a védelmi képességek további fejlesztése. 

Lengyel külügyminiszter: a königsbergi exklávéból támadhatnak az oroszok

Radoslaw Sikorski azt tanácsolja az embereknek: kezdjenek el felhalmozni ivóvízkészleteket, hogy felkészítsék otthonaikat az ukrán vereség esetén várható háborúra.Ha érdeklik a részletek