Az igazság az, hogy a königsbergi exklávéban állomásozó orosz Iskander rakéták egészen Varsóig el tudnak érni. És képesek taktikai nukleáris robbanófejeket szállítani – nyilatkozta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a TOK FM lengyel rádiónak (régi nevén nevezve a kalinyingrádi régiót), azt hangsúlyozva, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti háború kísértete egyre fenyegetőbb. Az interjút azon kampány részeként adta, amelyet Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter kezdeményezett, mivel Lengyelországban ukrán vereség esetén orosz támadásra készülnek.

A külügyminiszter szerint jó, hogy a szomszédos Németországban az emberek végre elkezdenek beszélni ezekről a veszélyekről, mert amikor sok évvel ezelőtt ezt javasolták, a németek hitetlenkedve vagy elutasítóan reagáltak.

Remélem, Putyin nem lesz annyira őrült, hogy megtámadja a NATO-t. Máris háború folyik ellene, pedig az Európai Unió és az észak-atlanti szövetség nem keres leszámolást

– fogalmazott a lengyel diplomácia vezetője, rámutatva, hogy a NATO gazdaságilag hússzor erősebb, és a nyugati védelmi ipar végre növeli a termelést, így Oroszország elveszítene egy ilyen konfrontációt.

A háború veszélye mégis minden korábbinál valóságosabb, mert „a felsőbbrendűség lenini logikája visszatért Oroszországban” – jegyezte meg.

 

Vészhelyzet esetén kútvíz és akkumulátor

Sikorski a lengyel Newsweek hírmagazinban azt is kifejtette, hogyan készül fel otthona a háború esetére. 

A kutat kézi szivattyúval szereltem fel, hogy vizet vehessek, ha elmegy az áram. Javasoltam, hogy vészhelyzet esetére minden lengyel kapjon ivóvizet és akkumulátorral működő rádiót – mondta.

Azt is kijelentette, hogy a Nyugat „túl sokáig élt a békeosztalékból”, most azonban vissza kell állítani a fegyverkezés és az elrettentés normális állapotát. Ezért növelni kell a fegyvergyártást, mert „Kijev ezt kényszeríti ki”.

 

Ukrajna problémája a lengyeleké

Radoslaw Sikorski az 1980-as években a nyugati média tudósítójaként volt jelen a Szovjetunió által megtámadott afganisztáni háborúban. Mielőtt a lengyel diplomácia vezetője lett, honvédelmi miniszter volt az első PiS-kormány idején (2005-2007), tíz évvel ezelőtt, a kijevi Euromaidan válság idején pedig részt vett az ukrán vérengzést lezáró tárgyalásokon. Most azon dolgozik, hogy az ukrán és kelet-európai ügyek nagykövete legyen Nyugat-Európában – idézi a Berliner Zeitung.

Az elmúlt hónapokban Lengyelország szerepe Kelet-Európa hangadójaként minimálisra csökkent: a választások előtt az ukrán-lengyel viszony lehűlt, mert a PiS párt kampánykérdésként használta fel a két ország közötti politikai konfliktust.

Emellett a lengyel-ukrán kapcsolatokat a lengyelországi szállítmányozók és gazdálkodók ukrán verseny elleni tiltakozása is rontotta. Sikorski arra akarja felhívni a Nyugat figyelmét, hogy Ukrajna problémái lényegében Lengyelország problémái is.

Putyin márpedig érdektelen

Szakértők viszont úgy vélik, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin érdektelensége a lengyelországi beavatkozás iránt hiteles.

Erről Markus Kaim biztonsági szakértő beszélt Putyin azon kijelentése alapján, amelyet a Tucker Carlson amerikai műsorvezetővel készített interjúban tett. Mint mondta, nem érdeke a Lengyelország és a Baltikum elleni támadás. 

A Tudomány és Politika Alapítvány kutatója a németországi MDR-csatornának kifejtette, hogy a kétórás interjúban az egyik legigazságosabb pillanat volt, amikor Putyin a lengyel kérdésről beszélt.

Oroszország nem agresszor, hanem megvédi népét és meg akarja akadályozni, hogy Ukrajna fenyegetés legyen – fogalmazott az orosz vezető.

A biztonsági szakértő szerint Putyin szavát azért lehet elhinni, mert pontosan tudja, mi a különbség a NATO-n kívüli Ukrajna és egy olyan NATO-állam között, mint Lengyelország vagy valamelyik balti köztársaság.

Annak ellenére, hogy vannak ezzel ellentétes nyilatkozatok a moszkvai kormányzat részéről, amelyek azzal fenyegetőztek, hogy Varsót vagy Vilniust ismét elfoglalhatják, nem feltételezem, hogy azonnali megszállás vagy a konfliktus eszkalációja küszöbön állna – fejtette ki Markus Kaim.

Megjegyezte, ez ugyanis már valóban szövetségi ügy lenne, amely előre nem látott következményekkel járna Oroszországra, Európára és az Egyesült Államokra nézve.

 

Biden szénája nem áll jól

A szakértő beszélt arról is, hogy az EU-ban és az USA-ban is hatalmas visszhangot kiváltó, több tízmilliós nézettségű Putyin-interjú elérheti Tucker Carlson célját és tovább befolyásolhatja az amerikai közvéleményt, mert Joe Biden elnök politikájának támogatottsága már csökkent az orosz-ukrán konfliktus kapcsán.

Az interjú olajat önt a tűzre, és ne feledjük, november 5-én választások lesznek az Egyesült Államokban. Az amerikai elnöknek minden szavazatra szüksége van, és a dolgok jelenleg nem állnak jól számára – állapította meg.