Az emberek régóta érzékelik az élettelen tárgyak „arcvonásait” legyen szó Jézusról egy égett pirítósban vagy egy mosolyról a sajtreszelő barázdáiban.

Egy friss kutatás szerint azonban a valószerűtlen arcvonások észlelése nem egyforma a felnőtteknél: a szülés után a nők könnyebben látnak ilyesmit – írja a The Guardian.

Ez vélhetően azért van így, mert a szülés után az anyák oxitocin szintje magasabb. A hormont a szeretet és a bizalom hormonjaként is szokták emlegetni, mivel a társas kötődésben fontos szerepe van.

Az úgynevezett arc-pareidolia jelenséggel a Queensand-i Egyetem, valamint a Sunshine Coast Egyetem kutatói kezdtek el foglalkozni. A vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy az életünk során változik-e, mennyire vagyunk hajlamosak arcokat észlelni az élettelen tárgyakban.

kutatásban résztvevő nőknek 320 véletlenszerű képet vetítettek le, amiből 32 emberi arcot ábrázolt, a többi tárgyakat.

A résztvevők között 84-en voltak terhesek, 79-en az elmúlt egy évben szültek, 216-an pedig nem voltak terhesek és nem lett gyerekük a közelmúltban.

Azok, akiknek nemrég lett gyermekük, könnyebben észleltek arcillúziókat a képeket, mint a várandósak.

A kutatócsoport szerint az eredmények azt sugallják, hogy az arcok érzékelésére való érzékenység nem stabil a felnőttkor folyamán, és a korai szülői korban változik, valószínűleg a szociális kötődés fokozása érdekében.

Megjegyzik azonban, hogy nem mérték a résztvevők oxitocin szintjét a vizsgálat során, így lehetséges, hogy a szorongás vagy a stressz szintjével magyarázhatók az eredmények.

Olvasunk az arcvonások között

Joydeep Bhattacharya, a londoni Goldsmiths Egyetem pszichológiaprofesszora szerint az újdonsült anyáknál felfokozottabb az arcfeldolgozási képessége, hiszen ez segíthet nekik leolvasni az újszülött csecsemők arckifejezéseit.

Hozzátette azonban, hogy a tanulmány nem tér ki arra, hogy a szülés utáni könnyebb arcfelismerés a tárgyakon összefüggésben van-e azzal, hogy mennyire „babaszerűek″ az arcok, milyen kifejezéseket véltek felfedezni rajtuk, ahogy az sem világos, milyen összefüggésben lehet ez az oxitocinnal.