Az orosz ortodox egyház feje megbüntette azt a papot, aki gyászszertartást tartott Alekszej Navalnij, a néhai orosz ellenzéki vezető és Vlagyimir Putyin elnök kritikusa számára.

Kirill moszkvai pátriárka – Putyin közeli szövetségese – három évre eltiltotta hivatalától Dimitrij Szafronovot, egy moszkvai ortodox templom papját, valamint lefokozta, és megfosztotta talárjától és keresztjétől.

Szafronov nyíltan kiállt Navalnij mellett 

Bár Kirill rendeletében nem szerepel a kemény szankciók hivatalos indoklása, több orosz ellenzéki és Kreml-barát médium arról számolt be, hogy Szafronov márciusban gyászistentiszteletet tartott Navalnijért, ott volt a temetésen a Navalnij családdal együtt, és utána megemlékezést tartott a korrupcióellenes aktivista sírjánál – írja a Politico

Szafronov egy levelet is aláírt az orosz kormánynak, amelyben azt kérte, hogy Navalnij holttestét – amelyet a helyi hatóságok kezdetben nem voltak hajlandók kiadni – adják át a családjának, és hagyják, hogy keresztény hagyományok szerint temessék el. Halála előtt Navalnij többször is nyilvánosan beszélt hitéről.

Kirill utasítása szerint a papnak most egy másik moszkvai templomban kell szolgálnia egy elöljáró irányítása alatt, és három év múlva teljesítményértékelése alapján döntenek az egyházban való jövőjéről.

Navalnij 47 éves volt, amikor februárban meghalt egy büntetőtelepen az északi sarkkörtől északra. A nyugati vezetők nyíltan a Kremlt és Putyint okolták legfőbb politikai riválisa haláláért.