A szertartásra a Boriszovszkoje temetőben kerül sor, a Marjino kerületben tartott búcsúztatás után.

Alekszej Navalnij – aki éveken keresztül bírálta Vlagyimir Putyint – február elején hirtelen halt meg egy sarkvidéki börtönben. 

Navalnij özvegye, Julija Navalnaja, valamint a világ számos vezetője az orosz elnököt tette felelőssé az orosz ellenzéki politikus haláláért. 

Alekszej Navalnij elhunytának okáról kevés részletet hoztak eddig nyilvánosságra, és az orosz hatóságok kezdetben nem voltak hajlandóak átadni Navalnij holttestét édesanyjának, Ljudmila Navalnijnak. Végül nyolc nappal a halála után engedtek.

Navalnij már épp szabadult volna, amikor meghalt

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin politikai ellenfele, a munkatársai szerint egy nagy tétekkel járó fogolycsere keretében a szabadulás szélén állt, mielőtt hirtelen meghalt.

Alig akarták vállalni a szertartást temetkezési vállalatok 

Kedden Navalnij szóvivője, Kira Jarmis elmondta, csapatának nehézséget okozott, hogy találjanak helyet a szertartás megtartására – egyes temetkezési vállalatok azt állították, hogy teljesen tele vannak, míg mások visszautasították, amikor megtudták, hogy kinek szól az esemény – értesült a BBC.

Az egyik helyen azt mondták, hogy a temetkezési vállalatoknak megtiltották, hogy velünk dolgozzanak

– tette közzé Kira Jarmis a közösségi oldalán.

Navalnij csapata eredetileg február 29-én szerette volna megtartani a temetést, de gyorsan kiderült, hogy nincs a környéken egyetlen ember sem, aki aznap sírt tudna ásni – írta Ivan Zsdanov, Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványának igazgatója az X-en. Utalt arra, hogy ennek oka az volt, hogy Putyin ugyanezen a napon tartja éves beszédét a Szövetségi Gyűlésben.

„A Kreml tudja, hogy senkit sem fog érdekelni Putyin és a beszéde Alekszej búcsújának napján” – írta Zsdanov, aki arra biztatta az embereket, hogy érkezzenek korán, hogy legyen esélyük elbúcsúzni Alekszejtől. Délelőtt búcsúztatási szertartásra kerül sor, amelyet a gyászszertartás, majd a temetés követ.

Az OVO-Info emberi jogi csoport szerint az Északi-sarkkörön található hírhedt büntetőtelepen bekövetkezett halála óta

Oroszország-szerte mintegy 400 embert tartóztattak le, miután virágot helyeztek el Alekszej Navalnij tiszteletére.

A pénteki temetésén valószínűleg nagy lesz a rendőri jelenlét. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport