„Nem siettettek bennünket, hagyták, hogy addig álljunk, ameddig csak akartunk" – nyilatkozta a független orosz portálnak, a Meduzának Alekszej Navalnij egyik tisztelője, aki szintén ellátogatott a február közepén elhunyt orosz ellenzéki vezér sírjához.

A lap szerint legalább 16,5 ezer ember ment el Alekszej Navalnij temetésére. 

Alekszej Navalnijt március 1-jén temették el a moszkvai Boriszovszkoje temetőben. A szibériai börtöntelepen meghalt politikus temetésére moszkvai idő szerint pénteken 14 órakor került sor az egyik közeli templomban, rövid ortodox mise keretében, erős rendőri jelenlét mellett.

A hatalom megfélemlítése ellenére, a gyászszertartás kezdetére több ezer ember gyűlt össze a templom előtt, majd a tömeg követte a koporsót szállító autót is a temetőbe. A sírkertnek elvileg délután 5 óra magasságában be kellett volna zárnia, ehhez képest fél 11-ig maradtak nyitva a gyászoló tömegek miatt.

A gyászoló tömeg Navalnij temetésén
A gyászoló tömeg Navalnij temetésén

temetésen a sírnál édesanyja és anyósa siratta, Alekszej Navalnij özvegye és gyermekei azonban nem voltak jelen.

Navalnij hívei azóta is folyamatosan viszik a virágokat a Boriszovszkoje temetőbe, hogy leróják kegyeletüket. A beszámolók szerint a gyászolókat nem vegzálják a hatóságok, nyugodtan be lehet menni a temetőbe, mindenki addig áll a sírnál, ameddig csak szeretne.

Az OVD-Info emberi jogi megfigyelőcsoport szerint több mint 45 embert vettek őrizetbe Oroszország-szerte Alekszej Navalnij temetése alatt.

Navalnij már épp szabadult volna, amikor meghalt

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin politikai ellenfele, a munkatársai szerint egy nagy tétekkel járó fogolycsere keretében a szabadulás szélén állt, mielőtt hirtelen meghalt.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport