Sok a diplomás, de mégis egyre nő a munkanélküliség Kínában. „Volt egy, kettő, három, négy, öt, sok állásom az elmúlt néhány hónapban" – mondja Joy Zhang, a 23 éves diplomás. Joy tapasztalatai nem szokatlanok a mai Kínában, ahol több a diplomás, mint ahányra a munkaadóknak szükségük van – írja a BBC.

A 2023. augusztusi hivatalos adatok szerint Kínában minden ötödik 16 és 24 év közötti fiatal munkanélküli. A munkalehetőségek csökkentek a lassuló, erősen eladósodott gazdaságban, amelyet a Covid is súlyosan érintett.

A „főállású gyerekek” a rezsimre fenekednek egyszer?

Sokan teljesen felhagytak a munkakereséssel, ehelyett inkább otthon maradnak, hogy főállású gyerekek lehessenek. Van, aki influenszerként próbál pénzt keresni, van aki besegít a ház körül. A kormányzat azonban attól tart, hogy a társadalmi elégedetlenség fokozódásával a kiábrándult fiatalok idővel veszélyt jelenthetnek a kommunista párt uralmára.

Ez már korábban is megtörtént. 2022-ben országszerte tüntetések robbantak ki a kormány szigorú politikája ellen, évtizedek óta ez volt a legközvetlenebb kritika az állampárttal szemben. 

A párt válaszul arra ösztönzi a fiatal diplomásokat, hogy ne nézzék le a kétkezi munkát, és arra kéri őket, hogy minél többen vállaljanak fizikai munkát. Újévi beszédében Hszi Csin-ping kínai elnök elmondta: Kína kiállta a „szél és eső próbáját”, és kijelentette, hogy teljes bizalommal tekint a jövőbe. A nagy kérdés azonban az, hogy a kínai álom megfelel-e a kiábrándult, nyugtalan nemzedék elvárásának, amely nem tudja, mit is várhat a jövőjétől.

Olcsó alagsori üzletekbe szorultak vissza a kínai fiatalok

Az első emeleten található üzletek már csak vágyálmok a számukra. A kínai fiatalok munkanélküliségi adatai annyira katasztrofálisak, hogy Kína augusztus óta nem hozza azokat nyilvánosságra. Bővebben --->

(Vizvári Csenge)