Hszi Csin-ping a dél-afrikai BRICS-fórumon tartott volna beszédet, de ehelyett a kereskedelmi minisztere olvasta fel a beszédét. A kínai elnök hétfő este érkezett Johannesburgba a üzleti csúcstalálkozóra, ami mindössze a második nemzetközi útja volt idén, miután márciusban Moszkvába látogatott – számont be róla a The Guardian.

A csúcstalálkozó menetrendje szerint kedden mondott volna beszédet Kína első embere más vezetőkkel együtt, ehelyett azonban védelmi minisztere, Vang Ventao olvasott fel. Hszi Csin-ping később részt vett a csúcstalálkozó vacsoráján, de a beszéd elmaradását semmivel nem indokolták. Úgy tűnt, hogy az utolsó pillanatban született döntésről van szó, mivel az állami médiumok úgy jelentek meg, mintha a beszédet ő maga mondta volna el.

Egyes Kína-szakértők azt találgatták, hogy valami nem stimmelhet, vagy Hszi lebetegedett, de magyarázatot egyelőre ők sem nem adtak. Bill Bishop, a Sinocism, a kínai ügyekkel foglalkozó népszerű hírlevél szerzője megjegyezte, hogy ebben a hónapban már hosszú időszak telt el Hszi nyilvános szereplése nélkül, ami „egy kicsit furcsának” tűnik.

Ez az utolsó pillanatban hozott döntés, hogy kihagyja az üzleti fórumot, még furcsábbnak tűnik. Így a Kínai Népköztársaság rendszeréből származó hasznos információk hiányában a pletykák szárnyalni fognak

– tette hozzá Bill Bishop.

Bújócskázó kínai vezetők

A China Global South Project megjegyezte, hogy ez volt a második megmagyarázhatatlan hiányzás egy kínai tisztviselő részéről, miután Csin Gang volt külügyminiszter – akit hónapok óta nem láttak a nyilvánosság előtt – szintén kihagyta a múlt havi külügyminiszteri BRICS-találkozót.

Azt mondani, hogy Hszi távolmaradása rendkívüli, még enyhe kifejezés, mivel a kínai vezetők soha nem hagyják ki az ehhez hasonló, jól megkoreografált eseményeket

– írja az újság.

A Vang által elmondott beszéd szolid, burkolt támadásokat intézett az Egyesült Államok ellen, és egy meg nem nevezett országot úgy jellemzett, mint amely „megszállottan törekszik a hegemónia fenntartására, és mindent megtett azért, hogy megbénítsa a feltörekvő piacokat és a fejlődő országokat”.

A BRICS-országok súlya

A BRICS-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – a világ népességének mintegy 40 százalékát és a globális GDP negyedét képviselik. Vlagyimir Putyin kivételével valamennyi tagország vezetője személyesen vett részt, mivel ellene jelenleg a nemzetközi büntetőbíróság által háborús bűnök miatt kiadott elfogatóparancs van érvényben.

A csúcstalálkozón több tucatnyi más ország képviselői is részt vettek, mivel a fő tagok a tagság bővítését fontolgatják.

Egyes tagok, mint például Kína, a BRICS-et a G7-hez vagy a G20-hoz hasonló nyugati blokkok ellensúlyaként kívánják felépíteni, bár a csoporton belül is vannak megosztottságok. Kedden Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília elnöke azt mondta, hogy a csoportnak nem célja, hogy a nyugati intézményekkel versenyezzen.