kaliforniai állami ügyészek nyolc Riverside megyei családtagot vádoltak meg azzal, hogy 8 hónap alatt mintegy 178 tonna használt palackokat és dobozokat hoztak be Arizonából, és azokat Kaliforniában újrahasznosították, amivel csalást követtek el.

Milliókat kerestek

A kaliforniai főügyész, Rob Bonta irodájának közleménye szerint az újrahasznosítási művelet 7,6 millió dollárnyi bevételt hozott a család konyhájára.

A nyomozók találtak egy további egymillió dollárt érő „illegálisan importált italos konténerekből” álló rejtekhelyet is.

Amikor valaki műanyag vagy alumínium palackot vásárol Kaliforniában, általában 5-10 cent „kaliforniai visszaváltási értéket” (California Redemption Value, CRV) fizet, amelyet a fogyasztó visszakaphat, ha visszaviszi a terméket az állam több mint 1200 újrahasznosító központjának egyikébe. Arizonában nincs ilyen program.

A kaliforniai újrahasznosítási programot a fogyasztók finanszírozzák, és segít megvédeni a környezetünket és a közösségeinket. Azokat, akik bűnös műveletekkel megpróbálják aláásni a program integritását, felelősségre vonhatók lesznek

– hangsúlyozta a kaliforniai főügyész.

Évekre börtönbe kerülhetnek

büntetőfeljelentésben egyébként azzal vádolják a családtagokat, hogy törvénytelenül összeesküdtek nagy értékű lopás elkövetésére, és „krónikusan és folyamatosan” becsapták a kaliforniai újrahasznosítási programot azzal, hogy visszatérítést kértek az államon kívüli konténerekért. Kaliforniában ez a bűncselekmény 3-6 év közötti börtönbüntetéssel büntethető, így a családtagok akár évekig rács mögé kerülhetnek – számolt be róla az Insider.

Az újrahasznosítható szeméttel történő üzletelés egyébként már jó néhány éve kezdődött. Tavaly hat embert vádoltak meg hasonló bűncselekménnyel, akik az ügyészek szerint több mint 10 millió dollárt tehettek zsebre, míg a Consumer Watchdog nonprofit szervezet jelentése szerint 2010 és 2019 között Kaliforniában legalább 93 embert ítéltek el újrahasznosítási csalásért.

Szemét-ügy: hulladékba fojtják Európát az eltérő érdekek?

Komoly érdekellentétek akadályozhatják meg az Európai Unió egységes irányelvét, amely visszaszorítaná az egyszer használatos csomagolás miatt egyre növekvő hulladék mennyiségét. A november végén bemutatott új javaslat a kezdeti tervekhez képest már így is jóval megengedőbb, ahogy a célokat sem vitatja senki, ám a kevesebb hulladékhoz vezető eszközökkel gyakorlatilag minden szereplőnek van valami problémája. Bővebben --->