Antony Blinken szombaton Ammánban tanácskozott hat arab ország külügyminiszterével. A tárgyalás után jordániai és egyiptomi hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egyetértés van a felek között abban, hogy a status quo nem fenntartható a Hamász uralta Gázai övezetben.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter kijelentette: Izrael "háborús bűncselekményeket" követ el, és nem lenne szabad engedni, hogy a nemzetközi jog fölött álljon. Hozzátette azt is, hogy az amerikai külügyminiszternek vezető szerepet kell játszani a háború lezárásában.

„A gázai háború nem hoz békét Izraelnek, a folytatása katasztrófához vezet a Közel-Keleten” – szögezte le Szafadi, aki a konfliktus politikai megoldását sürgette, amely "garantálja a palesztinok, az izraeliek és a térség többi népének békéjét és biztonságát".

Az egyiptomi külügyminiszter, Számeh Sukri "azonnali és feltétlen tűzszünetet" szorgalmazott.

Az amerikai külügyminiszter elutasította ugyan arab kollégáinak a gázai tűzszünetre vonatkozó kérését, de támogatta a "humanitárius szünetek" elvét.

Antony Blinkennek a "humanitárius szünetekre" vonatkozó javaslatát pénteki izraeli látogatása során nem támogatták, de a külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy továbbra is kitart az elképzelés mellett.

„Izraelnek minden szükséges intézkedést meg kell tennie a palesztin civilek védelme érdekében” - hangsúlyozta Blinken, hozzátéve, hogy Izraelnek joga és kötelessége védekezni az iszlamista palesztin szervezet október 7-i véres támadása után.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap hivatalos látogatásra Bagdadba utazik – jelentette a Baghdad today hírportál. Blinken az iraki fővárosban Mohammed asz-Szudáni kormányfővel és Fuád Mohamed Huszein külügyminiszterrel a térségben a gázai háború miatt kialakult helyzetet, valamint a Gázai övezet kérdését kívánja megvitatni.